Jsem trochu alergický na články, které něco označují jako „mýtus“. Nehledě na původní význam tohoto slova, většinou se pak ukáže, že skutečnost je složitější, některé studie (či praxe) podporují tvrzení autora a jiné zase ten „mýtus“. Každopádně bych u fotografií uvádějících obsah vitaminu C v ovoci uvítal údaje, jak se liší obsah vitaminu u ovoce, které bylo sklizeno zralé, a u ovoce z českého supermarketu, které bylo sklizeno nezralé, aby vydrželo dlouhou cestu, a dozrávalo někde ve skladech. Tipnul bych si, že ten rozdíl je propastný (stejně jako rozdíl v chuti).
Dobrý den, pokud jde o obsah vitamínů v ovoci, je závislý na mnoha faktorech, mj. na zralosti v době sklizně. Problematice se podrobněji věnujeme v článku: https://www.vitalia.cz/clanky/kolik-je-v-ovoci-vitaminu-udaje-se-podezrele-lisi/. Zde alespoň zkláceně cituji, co všechno určuje množství vitamínu v ovoci a zelenině:
druh ovoce
konkrétní odrůda
klimatické podmínky v místě pěstování
zralost v době sklizně
způsob zpracování po sklizni
podmínky a doba skladování
tepelné zpracování
omývání
LK, Vitalia.cz