Vlákno názorů k článku V čem jsou čerstvé jahody unikátní? Jen vůni tvoří čtyři sta látek od Jiří - Jsem trochu alergický na články, které něco označují...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 10. 2019 9:36

    Jiří

    Jsem trochu alergický na články, které něco označují jako „mýtus“. Nehledě na původní význam tohoto slova, většinou se pak ukáže, že skutečnost je složitější, některé studie (či praxe) podporují tvrzení autora a jiné zase ten „mýtus“. Každopádně bych u fotografií uvádějících obsah vitaminu C v ovoci uvítal údaje, jak se liší obsah vitaminu u ovoce, které bylo sklizeno zralé, a u ovoce z českého supermarketu, které bylo sklizeno nezralé, aby vydrželo dlouhou cestu, a dozrávalo někde ve skladech. Tipnul bych si, že ten rozdíl je propastný (stejně jako rozdíl v chuti).

  • 25. 10. 2019 10:38

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, pokud jde o obsah vitamínů v ovoci, je závislý na mnoha faktorech, mj. na zralosti v době sklizně. Problematice se podrobněji věnujeme v článku: https://www.vitalia.cz/clanky/kolik-je-v-ovoci-vitaminu-udaje-se-podezrele-lisi/. Zde alespoň zkláceně cituji, co všechno určuje množství vitamínu v ovoci a zelenině:
    druh ovoce
    konkrétní odrůda
    klimatické podmínky v místě pěstování
    zralost v době sklizně
    způsob zpracování po sklizni
    podmínky a doba skladování
    tepelné zpracování
    omývání
    LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).