Kdo se zajímá o kvalitní čokolády, pravděpodobně o značce Ajala již slyšel. Kdo někdy hledal dobrou čokoládu jako dárek, mohl narazit na její graficky poutavé obaly. A kdo rád zkouší nové, neotřelé chutě a kombinace, má právě teď šanci opět u tohoto moravského výrobce.
Co se dozvíte v článku
Novinky jsou to opravdu originální. Filip Teplý, zakladatel brněnské čokoládové manufaktury Ajala, popisuje, jak ho vůbec napadlo vyrábět čokoládu s kousky chleba, porcí vína nebo douškem dobré whisky.
S čokoládou experimentovali už dávní indiáni
Zdánlivě netradiční čokolády vlastně vycházejí z dávných tradic. Výrobce se totiž inspiroval indiánským užíváním čokolády:
„Moc se to neví, ale indiáni byli velcí experimentátoři, do čokolády přidávali různé koření, bylinky a další různorodé ingredience, které jim prales poskytoval. My jsme se inspirovali tímto přístupem a převedli jej na evropský kontext,“ říká Filip Teplý, který výrobnu čokolády provozuje se svojí ženou Silvií (spolu na úvodním snímku).
U aktuálních novinek – čokolád Chleba, Víno a Whisky – nejde o jejich první experimenty. Na neobvyklé kombinace si totiž v Ajale potrpí, a i u zákazníků se prý těší velké oblibě:
„Milujeme je a naši zákazníci také. Čokoláda s mořskou solí je naše vůbec nejprodávanější, s tou se sušenými květy a pomeranči jsme získali stříbrnou medaili na European Chocolate Awards a souhra maliny a pistácie ve spolupráci s Dezertinou je zase ideální letní kombinace. Takže jednoduše – ano, rádi experimentujeme, ale vždy tak, aby chutě souzněly s chutí čokolády a nepřebíjely ji,“ popisuje Filip Teplý.
Galerie: Novinky z Ajaly – čokolády Chleba, Víno a Whisky
Inspirace pro chutě čokolád? Poslední večeře Páně
Dobrá, ovoce či oříšky jsou však celkem běžnou součástí čokolád. Ale víno? A dokonce chleba? Idea je podobně netradiční jako výsledný produkt:
„Víno a Chleba vznikaly jako naše čokolády pro Velikonoce, kde hlavní inspirací byla Ježíšova poslední večeře, kde se jedl chléb a pilo víno,“ přibližuje výrobce.
Nápad s „chlebovou“ čokoládou měl přitom v tu dobu již nějakou dobu v hlavě. Velikonoce byly jen skvělá příležitost tento nápad, pramenící dokonce již z dětství, realizovat:
„Já jsem v dětství měl hodně rád čokoládu s rohlíkem, a to se stalo inspirací k této trošku dospělejší a chuťově zajímavější verzi mé dětské pochoutky,“ přiznává Filip Teplý.
O čokoládě s vínem přemýšleli také dlouho. Nesnaží se dělat každou čokoládu jako naprostý originál za každou cenu, spíše jim jde o vyjádření vlastního přístupu k čokoládě.
Chleba: „Naše první čokoláda, kterou doporučujeme kousat…“
Vrtalo mi hlavou, jak asi taková „čokoláda s chlebem“ chutná a jak vzniká. Je v ní opravdu chleba a bude mi snad připomínat bochník Šumavy? Když rozbalím tabulku, voní po čokoládě a chleba z ní necítím, ale čokoláda má originální hořko-sladko-slanou chuť. A je hodně křupavá.
„Chleba v ní skutečně je,“ říká Filip Teplý. A to přímo – podle hodnocení mnohých – nejlepší chleba v Brně: žitný chléb z pekařství Chleba Brno. Nejprve je ale čokoláda lehce dochucena lahůdkovým droždí a solí, na chleba dojde v celém výrobním procesu až později.
Chléb v Ajale nejprve suší zjednodušeně „na strouhanku“ a pak drtí. Do čokolády se kousky chleba přidávají až v samém závěru při lití do forem a odlévání tabulek, aby zůstal křupavý a dodal tak čokoládě úplně novou strukturu – křupavou:
„To je něco, co v čokoládě nečekáte a co ji dělá jedinečnou. Navíc jde o slaný prvek, a sůl si s čokoládou rozumí naprosto báječně – podtrhuje její chutě, zvýrazňuje je. Aby byly chutě ještě výraznější, přidáváme kmín a zmíněné lahůdkové droždí. Chlebové kousky do čokolády přinášejí nejen skvělou chuť, ale také parádní křupací zážitek. Je to naše první čokoláda, kterou doporučujeme kousat.“
Čokolády Víno a Whisky i pro řidiče?
Byla by chyba čekat cosi jako pralinku z bonboniéry plněnou alkoholem. Tabulka čokolády s whisky má jakýsi skotský „ocásek“, který se vlní za chutí silné čokolády. I po přivonění to z čokolády jakoby lehce táhne alkoholem. U čokolády Víno však víno neodhalím, ani ve vůni, ani v chuti.
Alkoholové čokolády připravují v Ajale tak, že nadrcené kakaové boby dlouho macerují ve víně nebo whisky. Pak je namelou společně s panelou (sušenou třtinovou šťávou) a trochou kakaového másla. Alkohol se v procesu mletí odpaří a zůstat má pouze chuť.
„Čokoládu s vínem mohou i řidiči. Boby macerované ve víně se totiž při mletí přirozeně zahřívají a voda a víno se postupně odpaří. Jak přesně to děláme, to bych si rád nechal pro sebe. Stálo nás to opravdu nepočítaně testů a pokusů, než jsme ji vyladili podle našich představ,“ říká Filip Teplý.
Víno používané při výrobě je – alespoň v současné době – Natural Domin & Kušický Hron 2018. Své dodavatele vybírá Ajala pečlivě, Natural Domin & Kušický bylo první certifikované Bio vinařství na Slovensku.
Rovněž u whisky předcházelo finálnímu produktu hodně pokusů. A i tady procházejí kakaové boby dlouhou macerací, tentokrát ve skotské whisky Laphroaig, která se nakonec odpaří při mletí – její příchuť však zůstává patrná.
„U whisky nám byli částečnou inspirací naši kolegové ze Skotska, z čokoládové manufaktury Chocolate Tree. Ale říkali jsme si, že to chceme udělat jinak, více vyzdvihnout divokost whisky a chuťovou hru a pro nás typickou chuť čokolády,“ popisuje výrobce.
Galerie: Výroba čokolády Ajala
Rarita či dárek
Novinkami Chleba, Víno a Whisky výrobce míří více „na zvědavce“, výstižněji „na zvídavce“, než na běžného konzumenta čokolády.
„Bereme je spíše jako raritu pro lidi, kteří se výběrové čokoládě věnují a rádi ochutnávají. A pak je také myšlena jako neokoukaný, originální dárek. Přeci jen k vínu a chlebu má pozitivní vztah mnoho lidí a není zábavnější na návštěvu jako dárek přinést čokoládu z vína či whisky, než lahev jako každý druhý?“
Aktuálně jsou všechny čokolády od Ajaly dostupné na jejím vlastním e-shopu, kde máte jistotu kompletního sortimentu.
Jinak tuto značku čokolády koupíte například i na e-shopu Rohlík.cz či v síti prodejen Sklizeno, v mnoha kavárnách a menších obchodech po celé České republice, ale Chleba a spol. možná mít nebudou. „Nemůžu slíbit, že budou mít zrovna tyto rarity. Většinu si od nás berou spíše naše klasiky,“ říká Filip Teplý. A na závěr plánuje: „I následující nové čokolády, které chystáme, budou hodně experimentální.“