Pokud se bavíme o jídle, tak jakýmsí měřítkem může být cena výchozí suroviny. Např. klobása s deklarovaným obsahem 90% svaloviny může jen těžko stát méně, než ona svalovina.
A tady právě otevírá prostor, který je právě v Polsku možný více než jinde. Prostě se použije maso z uhynulých, nebo nemocných kusů, jako se to stalo třeba loni v Białej Rawskiej nebo Rosławowicach. A nejednalo se malá množství, šlo o stovky tun.
O africkém moru prasat, který se objevil v Polsku v únoru nechci ani spekulovat. V každém případě se polští zemědělci už dohodli s ministerstvem a neprotestují (do té doby museli nemocné stáda utratit a spálit v kafilerii).
Pokud někdo tvrdí, že na vnitřním polském trhu jsou pouze kvalitní potraviny, protože by je konzumenti nekupovali, pak vědomě lže. Samozřejmě že existují velmi kvalitní produkty, ale také s vyšší cenou.
Nezapomínejme, že v Polsku běží potravinový program pro děti z chudých rodin:Jedno jídlo denně. Jsou oblasti, kde to prostě nejsou rodiče schopni zajistit. Nemyslím si, že by se taková skupina při nákupu potravin řídila primárně kvalitou...