Ono to sice je hodně o předsudcích, ale když ony se ty předsudky tak snadno získávají... Zkuste schválně porovnat třeba takové Cadbury's vyráběné v UK a vyráběné v Polsku. V mnou amatérsky provedeném slepém testu je od sebe rozpoznalo pět lidí z pěti a pět lidí z pěti označilo polskou verzi za nesrovnatelně horší. Ještě pár takovýchhle případů se stane a člověk si vypěstuje zkratkové pravidlo - z Polska přicházejí podřadné kopie.
Na druhou stranu, paranoidně se domnívám, že předsudky proti třeba polskému masu a polským vejcím podporuje jistý agrovelkopodnikatel, vlastník několikera noviny, jemuž tato polská výroba konkuruje.
Neví, jestli někdo předsudky proti polskému masu podporuje. Fakt je ale jeden-to vepřové z Polska, co prodávají v Albertu, je prostě mizerné. Vodnaté, bez chuti, takové nějaké rozměklé...
A pro případné tazatele-ne, nekoupila jsem omylem křehčené, toho bych se nikdy ani nedotkla. Koupila jsem to, co bylo označeno za 100% maso.
Máte pravdu, ale stejně tak vyzkoušejte třeba CocaColu vyrobenou v Německu (nebo USA) a tu vyrobenou v Praze - Kyjích jsou to odlišné nápoje. Stejně můžeme pokračovat o českých výrobcích jogurtů, čokolád, oplatek atd., kteří se stali součástí nadnárodních společností. Tyto jim tvrdě diktují podmínky výroby pro různá odbytiště a český trh není, bohužel, cílem těch kvalitnějších produktů.
Velkoobchody, působící v Česku, budou těchto principů využívat dokud je my, jako zákazníci, budeme tolerovat a myslet si, že uzenina za 109,-/kg je opravdu z masa ležícího vedle za 119,-/kg.
Já osobně chodím nakupovat k místním výrobcům a to jak v ČR tak v PL (bydlím blízko hranic) a s kvalitou jejich výrobků jsem neměl problémy (ani zdravotní).
P.S. O motivaci pana agrovelkopodnikatele si nedělám žádné iluze :)