Jsou dva druhy polských potravin: Dobré a vynikající - ty jsou k dostání v Polsku nebo v Německu; a mizerné, plné chemie - ty jsou k dostání u nás. Ale kvůli tomu bych se nezlobil na Poláky: Proč by to sem nedodávali, když český člověk vděčně sní cokoliv, jen když je to "v akci"?
Ono je to i hodně o propagandě. Poláci tvrdí, že u nich je všechno v cajku. Podvody kryje i stát. Není jich více (podvodů), než u nás, ale když už se o nich něco dostane ven, jsou obrovské.
Jednou šel v polské TV pořad o kvalitě potravin na pultě. O tom, že údaje o složení je blábol, který nemá s realitou nic společného. Ale jenom jednou, u nás prakticky není měsíc, aby se tím někdo nezabýval.
Nejjednodušší by bylo, kdyby sám obchodník bral ohled na to, co za dohodnutou cenu dostane. Ale to jsem v oblasti pohádek a snů...
prece se vam nikdo nebude sverovat, ze kupuje polskej smejd, protoze stal o 2 kacky min nez cesky/jiny vyrobek.
lidi zkratka nepremysli. me dojima kdyz vidim jak si nekdo koupi parky za 50kc/kg s 20% masa a kdyz se mu snazite vysvetlit, ze vyhodil prachy do luftu a mel si radeji koupit ty za 120kc/kg s 90% masa, tak rve ze to je drahy. vubec mu nedochazi ze za maso v jeho parku zaplatil 250kc/kg takze ty "predrazeny" jsou ve finale o polovinu levnejsi nez ty jeho.
Zase jeden, který si nestačil všimnout, že kvalita a cena jsou dvě veličiny, které spolu dnes už nemají takřka vůbec nic společného.
Dnes je největší problém v tom, že i drahé, ba i luxusně drahé věci – počínaje potravinami, pokračuje třeba i elektronikou a dalším – nemají často kvalitu odpovídající ceně. Není vůbec problém, aby 3 × levnější zboží bylo kvalitnější, než to dražší. To se dnes stává naprosto běžně.
Dnes se pančuje i drahé zboží, proč by ne? Stále se najde spousta lidí, co si myslí, že drahota = kvalita, a proč ty hejly nepodojit.
Pokud se bavíme o jídle, tak jakýmsí měřítkem může být cena výchozí suroviny. Např. klobása s deklarovaným obsahem 90% svaloviny může jen těžko stát méně, než ona svalovina.
A tady právě otevírá prostor, který je právě v Polsku možný více než jinde. Prostě se použije maso z uhynulých, nebo nemocných kusů, jako se to stalo třeba loni v Białej Rawskiej nebo Rosławowicach. A nejednalo se malá množství, šlo o stovky tun.
O africkém moru prasat, který se objevil v Polsku v únoru nechci ani spekulovat. V každém případě se polští zemědělci už dohodli s ministerstvem a neprotestují (do té doby museli nemocné stáda utratit a spálit v kafilerii).
Pokud někdo tvrdí, že na vnitřním polském trhu jsou pouze kvalitní potraviny, protože by je konzumenti nekupovali, pak vědomě lže. Samozřejmě že existují velmi kvalitní produkty, ale také s vyšší cenou.
Nezapomínejme, že v Polsku běží potravinový program pro děti z chudých rodin:Jedno jídlo denně. Jsou oblasti, kde to prostě nejsou rodiče schopni zajistit. Nemyslím si, že by se taková skupina při nákupu potravin řídila primárně kvalitou...
Základní rozdíl je, že my kupujeme potraviny nikoli za výrobní cenu, ale za cenu prodejní. Tudíž jakékoli deklarace, že dražší je kvalitnější je zcela mimo.
Protože neznáme výrobní cenu potravin, nemá smysl se rozhodovat primárně podle ceny.
S čím souhlasím je, že tvrzení o pouze velké kvalitě polských potravin je nesmysl. V Polsku skandály s potravinami kryje stát i tisk. Problémy tam jsou a obrovské.
Poláci se neštítí ničeho, ani posypové soli, ani zpracování mršin. Je jenom otázkou času, kdy budou mrtvoly lidí z polských potravin – pokud už nebyly a nezakrylo se to a nesvedlo na něco jiného.
Jinak řečeno, já bych se na Poláky také nezlobil, jen si je zařadím do kolonky šmejd.
Myslím, že s tím Poláci začínají mít i obchodní problémy, které jim ze srdce přeji, že jejich odbyt začíná být narušen tím, že řada Čechů prostě polské potraviny z pricnipu nekupuje, A už je to taková masa, že je to začíná trápit.
Poláci na to nejspíše reagují tak, že píší na potraviny „Vyrobeno v EU“, jak si začínám všímat na potravinách, které nedávno měly psanou polskou výrobu.
Jinak Poláci kryjí nedostatky svých potravin i na státní úrovni.