Citace z článku: "Pět surovin pro nás bývá strop,“ říká Markéta Bajerová"
Myšlenku vařit (péci) poctivě bez chemie a náhražek velice chválím. Zároveň se nemohu zbavit pocitu, že paní Bajerová se minula povoláním, protože by se lépe hodila na kouzelníka.
Kouknu totiž do fotogalerie a vidím tam koláč měsíce - višňový s marcipánem a mascarpone. Jen tyto tři uvedené ingredience máme, dále se neobejdeme bez mouky, čímž jsme na čtyřech ingrediencích. Já osobně, když peču koláč typu pie, tak se neobejdu ještě bez vejce, másla a cukru (do těsta) - což jsou další tři, plus další ingredience na náplň.
Udělat tedy višňový koláč s marcipánem a mascarpone jen z pěti ingrediencí, to myslím zvládne pouze kouzelník.
Kouknu dále a vidím perníkový adventní stromek. A jsou tam barvy zelená, modrá, žlutá, červená, oranžová, bilá... a začínám mít pocit, jestli nás tu někdo s těma "pěti surovinama" netahá za nos. Říkám si - no dobře, paní říkala "bývá", tzn. většinou, třeba bude zbytek už v pořádku.
Jenže juknu dál a tam je fotka dortu, kde jen v popisu jsou čtyři suroviny vyjmenované (kakao, podmáslí, mascarpone, smetana), takže zbývá jedna a z toho těsto neuděláte - potřebujete navíc minimálně mouku, vejce, máslo, cukr, kypřící prášek a většinou i špetku soli.
Začíná mě to bavit. Kouknu dále na lískooříškový koláč - a opět tam na první pohled vidím surovin víc než pět.
O stránku dál hruškový s mascarpone - to samé. Dá už mě to nebaví, projdu galerii rychle a vidím, že drtivá většina vyfocených produktů do kategorie "do 5 surovin" spadat nemůže.
Takže palec dolů koláčovému království za to, že ze sebe evidentně dělají něco, co nejsou. Určitě je to lepší než padesátipoložkový seznam z produktů babišovy továrny na umělé jídlo, ale je zbytečné lidi oblbovat pěti surovina, když je na první pohled zřejmé, že je to blbost (a proto patří palec dolů také autorce - čekal bych, že počítat do pěti umí a v kuchyni možná taky někdy byla).