V koktejlech bodují neobvyklé složky. Třeba vaječný bílek

5. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Mattoni
I nealkoholické drinky se neustále vyvíjejí a mají své módní vlny. Ukazují to výsledky soutěží v míchání koktejlů během uplynulých dvaceti let včetně letošního ročníku.

Jubilejní dvacátý ročník národního kola Mattoni Grand Drink opět dokázal, že největší úspěch v moderní mixologii slaví neotřelé kombinace chutí i nezvyklé ingredience, jako jsou například vaječný bílek, lázeňské oplatky či kurkuma. Nominační večer představil nejlepší české barmany a jejich originální nealkoholické koktejly.

Podmínka: zdravá výživa a málo kalorií

Tradiční soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své dvacetileté existence již mnoho originálních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Vloni například zvítězil koktejl s červenou řepou, o rok dříve nápoj s mrkví a sedmikráskami. Podmínkou je mimo jiné nízká kalorická hodnota drinku a respektování současného pohledu na zdravou výživu, každý koktejl by měl zároveň odpovídat i současným trendům barmanského světa.

Letošní vítěz Jan Lukas s drinkem Eco-ttoni myslel i na ekologii: „V koktejlu jsem se snažil použít v barech běžně dostupné ingredience. Jeho hlavní myšlenkou je i použití všech surovin na maximum, což je ekonomičtější i ekologičtější – například když ‚vyfrešujeme‘ trochu otlučené okurky, jejich chuť je v drinku stále stejně skvělá. Co se týká názvu Eco-ttoni, nechal jsem se inspirovat ekologií ve spojitosti se značkou Mattoni, která používá recyklované materiály a obecně hledí na co nejnižší dopad na životní prostředí,“ popisuje svůj koktejl Jan Lukas, který bude Českou republiku reprezentovat na 7. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink.

1. místo – Jan Lukas, koktejl ECO-TTONI

Ingredience:
  • 4 cl domácí jahodový cordial
  • 0,5 cl čerstvá okurková šťáva
  • 1 cl domácí levandulová voda
  • 1 bs anýzový sirup Monin
  • dolít Mattoni Grand perlivá
  • ozdoba: levandule, jedlá hlína (krupicový cukr s 90% čokoládou)
Postup přípravy:

Do sklenice připravíme namražené šungitové kameny a na ně nalijeme všechny ingredience včetně minerální vody Mattoni. Místo brčka vložíme citronovou trávu s odstraněným středem. Zakryjeme korkovou podložkou, kterou zasypeme jedlou hlínou a dozdobíme levandulí.

2. místo – Martin Vogeltanz, koktejl WELCOME TO CARLSBAD!

Ingredience:
  • 2 cl domácí Kolonáda sirup z lázeňských oplatek
  • 6 cl jablečno-šípková šťáva
  • 1 cl čerstvá citronová šťáva
  • 0,5 cl vaječný bílek
  • dolít Mattoni Grand perlivá
  • ozdoba: sušené jablko, prach z lázeňských oplatek
Postup přípravy:

Do sklenice nasypeme led a necháme ji vychladit. Do šejkru nalijeme všechny ingredience kromě Mattoni, promixujeme tyčovým mixerem, následně zasypeme ledem a pečlivě protřepeme. Ze sklenice vysypeme led a přelijeme do ní směs ze šejkru. Dolijeme Mattoni perlivou, ozdobíme a zastříkneme kůrou z citronu.

3. místo – Jiří Boháč, koktejl TAMAGO CHA

Ingredience:
  • 3 cl zázvorovo-ananasového sirupu s kurkumou
  • 5 cl Bitter Green Samuraj Shot
  • 1 cl kokosový sirup Monin
  • 2 cl yuzu pyré Monin
  • 10 cl Mattoni Grand perlivá
  • ozdoba: ananasová jednohubka a list ananasu
Postup přípravy:

Do sklenice nasypeme led a necháme ji vychladit. Led nasypeme také do šejkru a nalijeme do něj všechny ingredience kromě Mattoni. Z vychlazené sklenice vysypeme led a vsypeme ledovou tříšť. Ingredience v šejkru řádně protřepeme a nalijeme přes sítko do sklenice. Přilijeme Mattoni perlivou, dosypeme ledovou tříští, promícháme barovou lžící a ozdobíme.

Zdroj: TZ Mattoni, KMV, Česká barmanská asociace

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).