Hlavní navigace

V New Yorku si na veřejnosti už nezakouříte

24. 2. 2011

Sdílet

Newyorský starosta Michael Bloomberg podepsal zákon rozšiřující zákaz kouření na prakticky všechna veřejná místa ve městě.  Protikuřácký zákon, který nahrazuje dosavadní legislativu omezující zákaz jen na restaurace a bary, vstoupí v platnost 23. května. Mnozí ale smysl zákona zpochybňují.  V New Yorku se nebude smět kouřit v parcích, na plážích, v ulicích a na náměstích. „Parky se musejí stát útočištěm lidí před hlučnými a znečištěnými ulicemi. Musíme zajistit, aby se veřejné prostory staly…

Newyorský starosta Michael Bloomberg podepsal zákon rozšiřující zákaz kouření na prakticky všechna veřejná místa ve městě. 

Protikuřácký zákon, který nahrazuje dosavadní legislativu omezující zákaz jen na restaurace a bary, vstoupí v platnost 23. května. Mnozí ale smysl zákona zpochybňují. 

V New Yorku se nebude smět kouřit v parcích, na plážích, v ulicích a na náměstích. „Parky se musejí stát útočištěm lidí před hlučnými a znečištěnými ulicemi. Musíme zajistit, aby se veřejné prostory staly zdravým místem, kde si lidé mohou užít odpočinku,“ komentoval starosta podpis nového zákona.

Ne všichni jeho názor sdílejí. „Je to tyranie zdůvodňovaná lží,“ řekla agentuře Reuters Audrey Silková, ředitelka newyorského spolku Občané proti postihu kuřáků. Její stoupenci chtějí na 23. květen, kdy zákon vstoupí platnost, uspořádat protestní happening. 

Obyvatelé New Yorku dosud mohli kouřit na ulicích, na parkovištích a ve svých obydlích, i když majitelé nájemních domů jim kouření stále častěji zakazují.

Rozhovor s majitelem nekuřácké restaurace: Vyhodil jsem popelníky a tržby jsou v plusu

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).