Inspektoři Státní veterinární správy odhalili při kontrole řeznictví v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji nelegální výrobnu masných výrobků. A problémy tam neřešili poprvé. Ani podruhé.
Hygiena v řeznictví byla tristní
V zázemí prodejny nalezli balené neoznačené škvařené vepřové sádlo ve vaničkách, škvarky, vepřové maso naložené v solném láku, v prodejně pod chladicí vitrínou škvarkové sádlo a ve skladovací chladírně v zázemí provozovny balené neoznačené mleté hovězí maso a vepřová střeva se špejlí.
Galerie: Nelegální výrobna masných produktů na Hodonínsku
Navíc byla během hloubkové kontroly v zázemí prodejny nalezena nádoba s patnácti litry krve. Provozovatel přiznal, že naložené maso je přichystáno na výrobu v jeho prodejně a nalezené masné výrobky byly také vyrobeny v této provozovně. Tato provozovna přitom nebyla pro výrobu masných produktů registrovaná u krajské veterinární správy.
SVS na místě nařídila likvidaci osmdesáti sedmi kilogramů masných výrobků na náklady prodejce. Na místě bylo dále do doby jasného prokázání jejich původu pozastaveno téměř třináct kilogramů výrobků od dalších dodavatelů. Při kontrole navazujících prostor provozovny byly ve dvoře nalezeny dvě udírny i s příslušenstvím. Do zbylých prostor neumožnil provozovatel inspektorům vstup, i když byl upozorněn na tuto jeho povinnost podle zákona o kontrole.
Obdobný správní delikt byl přitom u tohoto provozovatele pravomocně řešen již v roce 2015 a 2016, byly mu za to uděleny pokuty řádově ve výši desítek tisíc korun. Za aktuální porušení hrozí dle platné legislativy pokuta ve výši až jednoho milionu Kč.
Za letošní rok našla inspekce 144 problematických výroben
Nejedná se přitom o ojedinělý problém, se kterým se inspektoři během letošního roku setkali. Z letošních 2982 kontrolních akcí v masných výrobnách narazili na celkem sto čtyřicet čtyři problémů.
Počet provozoven se zjištěnou závadou je uveden vždy v kroužku
Nejčastěji se potíže týkaly neuvedení obsahu alergenů, nedostatečně sanovaných výroben, klamání zákazníka uváděním českého původu na obalu, i když výrobek pocházel z jiné země, a nedodržování teplotního řetězce.
Čtěte k tématu: Kde hledat dobřé řeznictví?