Státní veterinární správa (SVS) zadržela při kontrole vozidla, které zásobuje prodejce a restaurace v pražské tržnici SAPA, celkem 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků. Teplota masa naměřená při kontrole provedené 1. 6. 2016 dosahovala 24 °C. Teplota skladovaného syrového vepřového masa přitom dle platných předpisů nesmí přesáhnout 7 °C, u vnitřností pak dokonce 3 °C. Z pohledu veterinární péče se jedná o vážná porušení zákona o potravinách.
„Naměřená teplota masa byla mnohonásobně vyšší, než je povoleno, a produkty jevily smyslové změny. Přepravce navíc neměl žádné doklady o původu masa. Z důvodu ohrožení zdraví spotřebitelů bylo převážené zboží znehodnoceno barvou. Kontrolovaná osoba je bude muset na své náklady nechat neškodně zlikvidovat. O pokutě rozhodne správní řízení. Podnět ke kontrole obdržela SVS od Policie ČR,“ popisuje mluvčí Petr Pejchal.
Kontrolovaný podnikatel ze Středočeského kraje porušil legislativu tím, že uváděl do oběhu potraviny neznámého původu, navíc smyslově změněné. Automobil, jímž dotyčný maso přepravoval, nebyl navíc vybaven ani schválen pro přepravu potravin.
Problémy jsou opakované
Mluvčí upozorňuje, že se jedná již o několikátý letošní případ závažného porušení pravidel veterinární hygieny zjištěný v areálu SAPA. SVS letos například informovala o případu podnikatele ze středočeské obce Vestec, který za naprosto nevhodných podmínek skladoval a dopravoval do provozoven v tržnici živočišné produkty, navíc opakovaně. Dotyčnému byla za uvedená porušení předpisů SVS uložena pokuta v řádu desítek tisíc Kč a je pod zpřísněným dohledem státního veterinárního dozoru.
„Kontroly tržnice SAPA jsou letos prováděny častěji a to především na základě podnětů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Zjištěním závad letos skončily také všechny čtyři kontroly zaměřené na masné produkty a vejce provedené v jiné asijské tržnici v ulici Tiskařská v Praze 10,“ uvedl Petr Pejchal.
Zdroj: SVS