Co s tolika vejci? Vaječné menu na celý den

31. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Kam s vejci natvrdo, když ne zas a znova do pomazánky? Mistr kuchař pro vás sestavil jídelníček, v němž zahučí všechna vajíčka, která zvládnete vykoledovat (nebo která vám zbudou).

Co s pondělní kopou vajec? Ve spolupráci s odborníky a studenty ze Střední školy hotelnictví a gastronomie hotelu International jsme pro vás připravili vaječné menu na celý den, které je snadné na přípravu a vážně dobré (oboje vyzkoušeno!). Dejte vale obvyklé pomazánce a připravte si vajíčka podle mistra kuchaře Ladislava Nódla.

Mimochodem – i ta pomazánka má mnoho variant, kromě klasických surovin zkuste třeba přidat uzené maso nebo škvarky. Vejce mohou být součástí nejrůznějších studených mís nebo listových jarních salátů.

Do uvedených receptů (uvedené suroviny jsou zhruba na čtyři porce) jsme vajíček natvrdo spotřebovali plných 35! Jestli vykoledujete ještě víc (nebo pokud koledníci nedorazí a připravená vejce vám zbudou) … najděte si tip na závěr!

Na rozjedení nebo na doražení


Autor: Ondřej Hošt

Vejce s křenovým máslem

  • 2 vařená vejce – podélně rozpůlená
  • 40 g pomazánkového křenového másla
  • 150 g zeleniny upravené do pomazánky – pórek, červená paprika
  • ozdoba – salátová okurka na listu hlávkového salátu ap.

Vejce se sardelovým očkem

  • 2 vařená vejce – podélně rozpůlená
  • 100 g sardelového másla
  • 4 sardelová očka
  • 100 g zauzené šunky nebo moravského uzeného
  • zelenina na ozdobu

Vejce s matjesem a ředkvičkou

  • 2 vařená vejce – podélně rozpůlená
  • 120 g matjesového filé – část použijeme na matjesové máslo (máslo 80 g, mletý pepř, hořčice, cibule)
  • ozdoba – plátek matjesa, ředkvičky a snítka petrželky

Vejce Vitamín

  • 2 natvrdo vařená vejce – podélně rozpůlená
  • zeleninová pěna z másla (40 g másla, 80 g krémového sýru žervé, 80 g ředkvičky, rajče zelená paprika, okurka na kostičky nakrájená, petrželka, kopr
  • zelenina na ozdobu

Vejce s pažitkovým krémem a chřestem

  • 2 natvrdo vařená vejce – podélně rozpůlená
  • 60 g žervé, 40 g másla a šlehačka na zjemnění
  • 4 hlavičky sterilovaného chřestu
  • 4 ředkvičky, sůl, pažitka

Vejce s řeřichovou pomazánkou

  • 2 vařená vejce – podélně rozpůlená
  • vyšlehané máslo 50 g a 50 g žervé nebo jemného tvarohu,
  • sůl, bílý pepř, lžička naklíčené řeřichy
  • ozdoba – pikantní zelenina nebo cherry rajčátka

Obecný postup: do povoleného másla všleháme další suroviny, ochutíme, eventuálně doplníme bylinkami; touto pěnou pomocí cukrářského sáčku vejce zdobíme – nastříkáme. Další úprava vajíčka dle invence kuchaře – viz fotogalerie.

Možností ke zpracování vajec jako samostatných výrobků studené kuchyně je nepřeberné množství. Záleží na vaší invenci a na výběru dalších surovin z lednice či spíže.

Menu plné vařených vajec

Trhaný hlávkový salát s tuňákem a vajíčkem

  • 100 g ledového hlávkového salátu
  • polníček nebo rukola
  • 150 g tuňáka v oleji
  • 4 ks vařených vajec
  • 50 g cibule
  • 50 g cherry rajčátek
  • 20 g ředkvičky na plátky
  • dresink: med, olivový olej, vinný nebo balzamikový ocet,  sůl, bílý pepř

Kulajda s vejcem

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 50 g sušených hub a 0,2 l mléka na namočení
  • 0,5 l vývaru
  • 200 g oloupaných brambor
  • 100 g smetany 12%
  • kopr čerstvý nebo nakládaný
  • 2 vejce
  • kmín, sůl, ocet

Houby předem namočíme v mléce a pak povaříme cca 10 minut. Připravíme světlou máslovou jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme vývarem (případně vodou), přidáme houby a provaříme půl hodiny. Oloupané brambory nakrájené na stejné kostičky uvaříme zvlášť v osolené vodě s kmínem.

Obě části spojíme, přidáme převařený kopr s octem, dochutíme a nakonec zjemníme smetanou. Vložku tvoří vařené vejce.

Fazolové lusky na kyselo s vařeným vejcem a novými bramborami

  • 600 g fazolových lusků čerstvých nebo mražených
  • 80 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 50 g mléka
  • 100 g smetany
  • ocet, cukr, sůl
  • 4 vejce
  • 600 g nových brambor

Čerstvé fazolové lusky uvaříme v osolené vodě, mražené necháme povolit a spaříme je.

Do máslové jíšky přidáme mléko, provaříme, osolíme. Přidáme převařený ocet a připravené fazolky, eventuálně ochutíme cukrem a zjemníme smetanou. Již nevařit. Podáváme s vejci na tvrdo a bramborami vařenými v osolené vodě.

Něco „malého“ na svačinu a večeři

Pomazánka z uzeného masa nebo škvarků, čerstvý chléb

  • 300 g uzeného masa nebo škvarků na hrubo umletých
  • 3 ks vařených nastrouhaných vajec
  • 120 g nastrouhané kyselé okurky
  • 30 g cibule – jemně nakrájené
  • 30 g plnotučné hořčice
  • sůl na dochucení
  • pažitka

Všechny suroviny lehce spojíme. Výborné na čerstvém chlebu a posypané jemně nakrájenou pažitkou.

Vaječná tlačenka

  • 10 vařených vajec
  • 100 g šunkového salámu
  • 100 g kyselé okurky
  • 100 g kapie sterilované
  • 100 g majonézy a zakysané smetany
  • sůl, bílý pepř, hořčice, cukr, okurkový lák – na dochucení
  • 10 g želatiny rozpuštěné ve 100 g vody (lépe se pracuje s plátkovou želatinou, úprava dle návodu)

Suroviny nakrájíme na drobné kostičky, spojíme s majonézou a zakysanou smetanou, dochutíme a přidáme namočenou a rozpuštěnou želatinu. Směs nalijeme do formy předem vypláchnuté studenou vodou a necháme ztuhnout.

Ještě vám nějaké vajíčko zbývá? Tak tady je tip na závěr: „Pštrosí vejce“ – vařené vajíčko schované do směsi mletého ochuceného masa, zapečené v troubě, podávané s novým bramborem.

Recepty připravili a jídlo uvařili odborníci a studenti SŠ hotelnictví a gastronomie Hotelu International

Seriál: Velikonoce

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).