Vlákno názorů k článku Dražší vanilka zmrzlinu zdražit nemůže – žádná v ní totiž není od vanilka - Bohužel, arovanilín, ethylvanilín, české jazýčky jsou na tohle...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2014 21:32

    vanilka (neregistrovaný)

    Bohužel, arovanilín, ethylvanilín, české jazýčky jsou na tohle zvyklé po léta a tak když sem Italové dorazili s polotovary na pravou Vanilkovou, neuspěli s tím "popelem" ve zmrzlině. Myslím, že už se někteří pro náš trh přizpůsobili. :-)
    No a navíc dnes dělat pravou recepturu na zmrzlinu tak jak se kdysi dělala z vajíček, jednak nikdo nechce riskovat, pokud nemá pastér, a taky kalkulačně by nemohl konkurovat tak zvaným "Balkánským" zmrzlinám v našich regionech hojně zastoupených. Bohužel ve většině jejich náklady jsou hodně nižší než náklady jak na poctivou, ale i z kvalitních italských komponentů vyrobenou zmrzlinu!
    Zhruba pro porovnání složení oněch zmrzlin.
    "Balkánská" a podobná : voda, cukr, aroma dané zmrzliny, potravinářská barva v hojném množství, kyselina citrónová taky v hojném množství, emulgátor, našlehávací tuk, případně, sušené bílky, sušená syrovátka s palmovým olejem a její název. Někdy vynechávají i aroma.
    Zdá se, že je to hodně věcí, ale jsou to malé cenové položky.
    Složení pravých Italských : sušené mléko 26%, cukr, originál práškový základ pro výrobu zmrzliny (nahrazuje vejce), koncentrát ovoce nebo jiných.
    Je zde sice méně položek, ale podíl koncentrované složky plně nahradí případné čerstvé ovoce. Tento koncentrát, práškový základ a sušené mléko 26%, jsou nejdražší položky a pokud jsou ve zmrzlině v předepsaném množství, pak se může zmrzlina nazvat skutečně OVOCNOU nebo MLÉČNOU !
    Viz výtažek z předpisu:
    • mléčné - musí obsahovat nejméně 2,5 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
    • smetanové - obsahují alespoň 8 % mléčného tuku, nesmí obsahovat rostlinný tuk
    • s rostlinným tukem - používá se rostlinný tuk, nejméně 5 %
    • vodové - neobsahují tuk
    • ovocné - vyrábí se z vody, obsahují nejméně 15 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 10 %), nesmí se do nich přidávat tuk
    • sorbet - musí obsahovat nejméně 25 % ovocné složky (pokud se jedná o citrusy a exotické ovoce, dolní hranice je 15 %), nesmí se do nich přidávat tuk
    Pokud je zmrzlina ochucena aromatizující látkou (a ne např. ovocem nebo ovocnou šťávou), musí být výsledný výrobek označený “s příchutí”. Meruňková zmrzlina má tedy chuť z meruněk, ale zmrzlina s meruňkovou příchutí má chuť z meruňkového aroma. Toto pravidlo může porušit jen vanilková zmrzlina, která, i když obsahuje jen aroma, se může jmenovat vanilková.

    To u těch předešlých nelze podle nařízení, a přesto nabízejí dokonce i "SMETANOVÉ" !
    Bohužel informovanost našich lidí o složení jejich zmrzlin je mizivá a tak tito "Zmrzlináři" převálcovali spoustu poctivých. No a státní kontrolní orgány, . . . . . . ?

  • 2. 4. 2014 22:10

    Standa

    Na šikovného obchodníka si nějaký erární kontrolor názvů potravin nepřijde.

    Když se to nesmí jmenovat smetanová ovocná zmrzlina, nazve se to mražený krém se smetanovou a ovocnou příchutí. Úředník je spokojen, a zmrzlina zůstala ošizená.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).