Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat vanilkové a vanilinové cukry, aby zjistil, jakou mají kvalitu co do obsahu aromatických látek. Ve třetině testovaných výrobků bylo tak mizivé množství vanilky či jejích náhražek, že ve skutečnosti šlo jen o hodně předražený cukr.
dTest poslal do laboratoře třináct výrobků prodávaných v českých obchodech, z toho tři s označením vanilkový cukr a deset s označením vanilinový. „Zjistili jsme, že výrobci šetří nejen pravou vanilkou, ale často i jejími levnějšími náhražkami. Vanilkové a vanilinové cukry přitom nejsou právě levné. Přepočteno na kilogram, zaplatíme za většinu z nich řádově stovky korun,“ uvádí Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu.
- Vanilkové cukry musí obsahovat aromatickou látku vanilin z pravé vanilky.
- Pokud je výrobek označen jako vanilinový, jsou v něm levnější náhražky – aromata vanilin či častěji ethylvanilin.
- Nikde však není určeno, jaké procento aromatických látek mají vanilkové a vanilinové cukry obsahovat a mnozí výrobci na to podle dTestu hřeší.
Dva ze tří testovaných vanilkových cukrů měly na obalu uvedeno, že obsahují minimálně 1,5 % bio bourbon vanilky. Obsah vanilinu v obou výrobcích by se tedy měl pohybovat mezi 0,24 až 0,36 miligramu v gramu cukru.
- ve Vanilkovém cukru BIO od Amylonu bylo zjištěno jen 0,037 mg vanilinu v gramu cukru
- v TESCO Organic Vanilkovém cukru 0,044 mg/g
- ve Vanilkovém cukru Dr. Oetker – pouhé 0,003 miligramu vanilinu v gramu cukru
„To je tak zanedbatelné množství, že se v podstatě jedná jen o velice drahý cukr. Tento výrobek byl mezi testovanými vzorky zdaleka nejdražší, v přepočtu na kilogram by nás vyšel na 812 Kč. Připomeňme, že obyčejný cukr lze běžně koupit za cenu 22 Kč za kilogram,“ říká Daniel Pavlis.V případě vanilinových cukrů dTest zjišťoval, jaká aromata byla použita a v jakém množství.
Čtěte dále: Dražší vanilka zmrzlinu zdražit nemůže – žádná v ní totiž není
Laboratoř odhalila v testovaných výrobcích až stonásobné rozdíly co do obsahu umělých aromatických látek, tedy vanilinu či ethylvanilinu. Nejvíce vanilinu, a to 3,788 mg/g, měl cukr značky Castello (Lidl). „Tři z deseti testovaných vanilinových cukrů obsahovaly tak malé množství aromat, že je lze označit spíše za předražený cukr. V případě Vanilínového cukru značky LN GROUP se množství sledovaných látek dokonce pohybovalo pod hranicí měřitelnosti citlivého laboratorního přístroje,“ uzavírá Daniel Pavlis.
Zdroj: dTest