Přesně to jsem si říkala! Naši předkové ho těžko dělali se slunečnicovým olejem. Spojení česnek, cibule, majoránka přímo vyžaduje sádlo.
Moje babička (nar. 1901) neměla peněz nazbyt, ale kuchařka byla výborná hlavně tím, jak uměla jídlo dochutit. Stejné to bylo i s pečením sladkého. Buchty nepřekonatelné! A to do nich používala ve stejném poměru máslo, vepř. sádlo a vysmahnuté sádlo z vlastních slepic. Dnes už se ví, že je to pro ty, co se aspoň trochu hýbou, lepší než ztužené rostlinné tuky a většina olejů.
Dobrý den, díky za poznámky, máte pravdu. Zveřejněný recept je Probia, které v něm používá olej, ale doplňujeme poznámku, že lze nahradit sádlem. Např. v mé kuchařce "Sandtnerce" (vydání z roku 1941) se dává na 22 dkg krupek 4 dkg vepřového nebo husího sádla plus 1 dkg na pekáč a k tomu ještě před pečením na povrch deka sádla nebo másla)) LK, Vitalia.cz