Punč mám spojený s atmosférou vánočních trhů a rozsvíceného vánočního stromečku na náměstí, ale letos si ho připravím i doma. A když už si v našem seriálu TRADIČNÍ VÁNOCE pochutnáváme na receptech našich babiček, budeme tu hledat inspiraci i pro punč.
Na to, podle jakého receptu by si punč asi uvařily naše prabáby a pradědové, jsem se podívala do kuchařky Olgy Růženy Rozmarové… a říkala jsem si, že pokud takovým punčem zakončili sváteční hodovníci štědrovečerní večeři, museli mít „šťastné a veselé“ i přese všechny pletené ponožky a obvyklá pyžama, která nacházíme pod stromečkem snad všichni už dlouhá léta.
Punč
Do porculánové nádoby se dá čtvrt litru rumu, šťáva z 1 citronu a 4 pomerančů, ¼ kg cukru a nechá se vše na teplém místě státi. V jiné nádobě se spaří v litru vody 2 dkg dobrého čaje, nechá se chvíli státi, pak se vlije na mísu s cukrem a šťávou, promíchá se a hned podává. Na stůl se může ještě postaviti lahvička s rumem.
Červený punč
Půl kg cukru se otře o 3 citrony, potom se poleje litrem rumu, litrem červeného vína, postaví se na plotnu a míchá, až přijde skoro do varu, pak se přilije 1 litr vařící vody, šťáva ze 3 citronů, ještě se chvíli míchá a hned horký se podává na stůl. Ještě se podle potřeby rozředí do sklenic vodou.
Česká kuchyně – Olga Růžena Rozmarová, 1938