Dobrý den, v prvorepublikových kuchařkách je více variant, jak smažený v trojobalu, tak na černo či na modro, více v článku: https://www.vitalia.cz/clanky/kapr-dobove-variace-vanocni-tradice/. LK, Vitalia.cz
Jakožto aktivní rybář jsem úprav ryb vyzkoušel opravdu hodně a z mého pohledu je smažený kapr především asi vůbec nejhorší způsob jeho úpravy z hlediska chuti. A dokonce bych si dovolil tvrdit, že právě tato "tradice" velice poškodila pověst kapra jako ryby.
Kapr je totiž poměrně tučný a když se ještě oplácá trojobalem a další tuk přidá smažením, tak to žádný zázrak není.
Daleko lepší je například pečení v troubě - například úplně primitivní postup zvládnutelný pro každého je nasypat do pekáče vrstvu zeleniny, na ní položit díly kapra (jen posolit a trochu kmínovat) a cca 20 minut péct pod poklopem a pak na 5-10minut sundat poklop a troubu přepnout na "horní gril". Tuk z masa se ze značné části uvolní do zeleniny, která vůbec nechutná špatně a poslouží jako příloha (jiný tuk se nepřidává, takže ho není zase tolik).