Hlavní navigace

Už žádný guru Jára. Stát chce, aby psychoterapii mohli dělat jen lidé s patřičným vzděláním

Sdílet

Psychoterapie? Už jen s živnosťákem na základě vzdělání, představuje si ministerstvo zdravotnictví Autor: Depositphotos
Psychoterapie? Už jen s živnosťákem na základě vzdělání, představuje si ministerstvo zdravotnictví
Už žádní rádoby odborníci, kteří nabízejí psychoterapii, aniž by něco takového vystudovali. Alespoň tak si to představuje ministerstvo zdravotnictví, když mluví o tom, že k podobnému podnikání bude do budoucna potřeba živnostenské oprávnění podložené vzděláním. Ministerstvo průmyslu se na to však zatím moc netváří.

Chceme novou živnost pro psychoterapii nehrazenou ze zdravotního pojištění, oznámilo ministerstvo zdravotnictví, když představovalo zamýšlené změny v systému psychiatrické péče. Klientům by novinka měla dát jistotu, že chodí k člověku, který pro poradenství má patřičné vzdělání a praxi. 

Nová vázaná živost by se vztahovala na ty, kteří chtějí poskytovat psychoterapeutické poradenství, ale nikoliv to spadající do zdravotní péče. Šlo by tedy o službu plně hrazenou klienty. Tedy lidmi, kteří sice potřebují pomoci, jejich stav ale není tak závažný, aby vyhledali třeba psychiatra.

Podmínkou získání nového typu živnosti by podle ministerstva bylo například vystudování některého z oborů sociální práce, učitelství nebo teologie, dále absolvování státem akreditovaného kurzu a potřebná bude i praxe.

Je to ostuda

Soupis vázaných živností dosud zná jen Psychologické poradenství a diagnostiku, psychoterapii neřeší, takže ta je volnou živností s názvem Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona, u níž úřady nevyžadují prokazování odborné ani jiné způsobilosti.

A právě proto potřebuje podle těch, kteří se podílejí na reformě psychiatrické péče, soupis živností změnu. Je ostudou, že Česká republika nereguluje poskytování činnosti lidí, kteří hovoří jiným do života a mluví do hlav mnoha lidí, kteří nemají šanci se žádným způsobem ujistit, že jde o službu alespoň v základní kvalitě, říká Daniel Krejcar, předseda vládní Meziresortní pracovní skupiny k zajištění dostupnosti psychoterapie, psychoterapeutických a psychosociálních intervencí.

Předloha podle něj zavádí něco, co už je běžné třeba v pohostinství. Tedy to, že aby si někdo mohl říkat psychoterapeutický poradce, bude muset mít vyřízenou vázanou živnost, která má jasně dané základní parametry a garantuje, že ten, kdo ji poskytuje, má alespoň nějaké vzdělání. Jinými slovy, odfiltrují se guru Járové a jiní podobní jedinci, dodal Krejcar. 

Guru Jára

alias Óm nadsamec. Jde o přezdívky samozvaného léčitele a duchovního učitele Jaroslava Dobeše, který byl odsouzen za znásilnění (uvnitř komunity nazývaném odháčkování) několika svých klientek na 5,5 roku vězení. Jeho pomocnice Barbora Plášková dostala pět let vězení.

Guru Jára byl ten, který nás oba v tomto směru ‚nakopl‘, potvrzuje ministr Vlastimil Válek. Nabízíte-li nějakou službu, musíte k ní mít prakticky ve všech profesích kvalifikaci. To, co státu zatím unikalo, je, že tady, stejně jako všude ve světě, a USA jsou v tom extrémem, vznikla skupina lidí, kteří začnou oslovovat potenciální klienty a za úplatu jim jako by pomáhají. Ale fakticky jejich činnost není regulovaná, protože si udělají živnosťák, u kterého se nekontroluje, jestli mají kvalifikaci, jestli klientům neškodí. To jsme chtěli změnit, řekl ministr.

Psychoterapii bez patřičného vzdělání však nenabízejí jen výrazní jedinci jako třeba zmíněný guru Jára. Mnohdy jde o drobné podnikatele, kteří nabízejí různé kurzy a terapie – člověka na první pohled nenapadne, že to může být nebezpečné, protože ve skutečnosti nejsou v oblasti lidské psychiky odborníky. Nápadné nicméně je, že třeba na svých webech neinformují o žádném vzdělání. Což je u skutečných psychoterapeutů normou. 

Skupina poskytující tyto dosud neregulované služby podle ministra zdravotnictví každopádně není malá a dokáže vyvinout protitlak.  Podle Válka proto musejí být autoři reformy velmi ostříProto existuje mezirezortní skupina a přesvědčení, že tuto profesi je nutné regulovat, aby člověk, který si za službu platí, měl jistotu, že nejde k někomu, kdo mu hučí do hlavy a ovlivní ho tak, že to má naprosto fatální následky, dodává politik.

Chodili jste nebo chodíte na psychoterapii?

Průmysl: Nová živnost zatím nebude

Návrh na novou živnost je podle něj v tuto chvíli v mezirezortním připomínkovém řízení, protože kromě ministerstva zdravotnictví se na něm podílí také ministerstvo průmyslu a obchodu, které je kompetentní k úpravě živností. 

Vitalia.cz se proto jeho tiskového oddělení zeptala, proč zatím soupis o novinku není doplněn. A ukázalo se, že tady záměr zatím naráží. V písemném vyjádření ministerstvo průmyslu uvedlo, že do živnostenského zákona obecně nepatří léčebné metody a terapieResort totiž podle stávající legislativy nemá na starosti vzdělávání zdravotnických pracovníků, lékařských či nelékařských zdravotnických povolání ani koncepci psychoterapeutického výcviku. K tomu je potřeba úprava zákonů v gesci ministerstva zdravotnictví, která zatím neproběhla, a bez ní nová vázaná živnost vzniknout nemůže. 

Tvorba nového regulovaného povolání by byla v rozporu s požadavky EU. Aby se tomu zabránilo, navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu jako kompromisní řešení alespoň dočasně rozšířit stávající vázanou živnost Psychologické poradenství a diagnostika o psychoterapeutické poradenství, uvádí e-mail zaslaný z tiskového odboru.

Psychické potíže Češi řeší raději na pivu s kamarády, než by šli k lékaři Přečtěte si také:

Psychické potíže Češi řeší raději na pivu s kamarády, než by šli k lékaři

Vyjádření také zmiňuje další dvě překážky: Odborná debata na straně zdravotnické obce, týkající se kvalifikace a schvalování psychoterapeutických výcviků, však dosud nepřinesla jednoznačnou shodu. Ministerstvo zdravotnictví bylo také upozorněno na nutnost novely zákona o nelékařských zdravotnických povoláních.

Guru s živnostenským listem? Asi těžko

I kdyby ale nová vázaná činnost vznikla, je jasné, že samotné její zřízení ty, kteří kolem sebe vytvářejí kruh oddaných, nezastaví. Tedy ani Poetrii guru Járy, jenž již je na svobodě, nebo spolek Cesta světla, aktuálně spojovaný s tragickým domácím porodem v Plasích na Plzeňsku. Živnost nezastaví ani ty, kteří snahu ovlivnit životy druhých ve svůj prospěch schovávají za koučink

Založení nové vázané živnosti totiž nebude pro nikoho povinné, takže ti, kteří cíleně manipulují s ostatními, si žádnou novou živnost zřizovat pravděpodobně nebudou. I tak by ale nemusel být tento nástroj zcela bezzubý.

Stát by sice neukládal novou povinnost guruům, ale novinka by mohla posilovat práva a informace na straně klientů. Držení určitého typu živnostenského listu by mělo být garancí odbornosti, a tedy i nápovědou, za kým se vydat při méně závažné formě problémů a koho naopak obejít obloukem.

S nemocnou duší má pomoci nový typ ordinací. Bez objednání, žádanky i registrace Přečtěte si také:

S nemocnou duší má pomoci nový typ ordinací. Bez objednání, žádanky i registrace

Další změny v péči

Reforma péče o duševní zdraví na úrovni hrazené zdravotní služby kromě nové vázané živnosti počítá také s tím, že nově budou mít možnost poskytovat psychoterapii také psychiatři. Konkrétně ti, kteří budou mít za sebou nadstavbu studia ukončenou zkouškou. Jedná se o narovnání několik let staré křivdy, kdy mnoho lékařů sice absolvovalo vzdělání, ale stát jim nebyl schopen garantovat, že jej uzavřou něčím, co je posune dál v kvalifikaci, dodal Krejcar.

Nově chce ministerstvo zavést také takzvaný třístupňový model psychoterapie ve zdravotnictví. To bude znamenat, že terapie bude poskytována na třech úrovních – od jednodušší práce s klientem až po práci klinického psychologa, který může stanovovat diagnózy. Každá ze tří úrovní bude mít jinou hloubku, protože model předpokládá, že každý pacient potřebuje jinou míru intervence.

KL24

Třístupňovost počítá také s tím, že vzdělání k tomu vést psychoterapii si budou moci dodělat nově i psychiatrické sestry nebo adiktologové – tedy nelékařští pracovníci, kteří se zabývají ve své praxi závislostmi.

Tyto změny se, na rozdíl od psychoterapeutického poradenství jako vázané živnosti, vztahují ke zdravotní péči, která je v České republice jasně pod kontrolou státu, zdravotních pojišťoven a odborných společností a která je hrazena ze zdravotního pojištění, upozorňuje ministr Vlastimil Válek.

Primář Sova, doktor House a další. Znáte filmy a seriály z lékařského prostředí?

Málokteré filmy a seriály jsou tak populární jako ty, které se odehrávají v nemocnicích či ambulancích. A vy si teď můžete vyzkoušet, kolik jste jich viděli a co všechno o nich víte.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).