Já s Vámi nemohu souhlasit. Jak se v článku píše, za bio lze považovat i to, co nemá štítek bio, ale je pěstováno šetrně.
Cokoliv vypěstuji ( hnojím pouze 1x ročně na podzim, hnojem od bejků, co se tady vedle ve vesnici pasou na loukách ), chutná lépe, než to samé ze superhyper. A není to žádný subjektivní názor, ale fakt. Navíc jistota č. 1 - je to bez pesticidů. Jistota č. 2 - naprosto čerstvé. Jestli to má více prospěšných látek, o tom se dohadovat nebudu, i když jsem o tom přesvědčen.
To samé např. drůbež - proč to sakra chutná jinak, než kupované ?
A co se týče BIO označování. Nějak bych věřil jen prvosurovinám. O čemž jsem se i nedávno přesvědčil u mouky. Mnoho jí nekonzumujeme ( knedlík se ale ke zvěřině občas musí dělat ), kupuji léta pouze špaldovou BIO a v testech v laboratořích nedávno suverénně vyhrála. Žádná rezidua pesticidů, plísní.
Fascinuje mě, jak tady odborníci jedním šmahem BIO hoděj na stejnou úroveň, jako konvenční žrádlo ze superhyper.
A přes to, že Marketing zde hraje velkou roli, BIO prvosuroviny jsou ve velké většině zdravější, chutnější = jsou lepší
Nicméně můžete mě vyvést z omylu
Po pravdě, já jsem ještě kuře s nálepkou BIO nejedl. Ale svoji kachnu, kuře, nebo krutu od kupované poznám ( sem tam na návštěvě - pozvání na oběd, restaurace). A je to hodně jednoznačné.
Před pár lety jsme testovali zeleninu, utržené co bylo zralé, a to stejné koupené v márketu a tam to bylo znáti opravdu dosti. Testující nevěděl co je co.
Podívejte, nejsme nějací fanatici, BIO, zdravá strava, klidně děláme výjimky. Nicméně tady jde o reálné zkušenosti.
Ale napíši Vám perličku. Mám známého, chová drůbež, a říká, že kupovaná kachna mu chutná více, než jeho vychovaná.
Mno a teď si vyberte :-)
Tak domaci a cerstve veci nezpochybnuju(i kdyz ani tam bych nedal ruku do ohne za to, kolik z toho dela samotna vedomost ze jsem si to sam vypestoval), zpochybnuju napis BIO na potravinach v obchodech. Ta tri pismena mi prijdou naprosto smesna uz od te doby co jsem je videl poprve - bio podle me znamena, ze je neco zive. Kdyz neco neni bio, tak je to anorganicke - treba z kamene? A jeste vtipnejsi je napis "organic". To jsou proste jenom nalepky pro pozery.
" Tak domaci a cerstve veci nezpochybnuju(i kdyz ani tam bych nedal ruku do ohne za to, kolik z toho dela samotna vedomost ze jsem si to sam vypestoval) "
Hoďte truhlík na okno za parapet, a v létě po poledni si utrhněte to nejzralejší rajče a dejte ho do úst. Poté tu ruku do ohně dáte.
" zpochybnuju napis BIO na potravinach v obchodech. Ta tri pismena mi prijdou naprosto smesna uz od te doby co jsem je videl poprve - bio podle me znamena, ze je neco zive. Kdyz neco neni bio, tak je to anorganicke - treba z kamene? A jeste vtipnejsi je napis "organic". To jsou proste jenom nalepky pro pozery. "
Ano, máte pravdu a jak jsem již psal, jde o Marketing. Něco je IN, něco je zdravé, objevné, znovunalezené, něco vyjíměčné, něco a další něco se zase vymyslí, háčky se nahodí a rybičky se chytají. A tak to máte se vším.
Dá se z toho utéct, mno utéct, dá se před tím utíkat :-)
Hodně štěstí.
Rajcata nejim :)
Jinak ja nezpochybnuji, ze cerstve utrzene je nejlepsi. Jenom rikam, ze na chutovem zazitku se velkou merou podili i psychika(ze vite odkud to je).
Proto jsem zminoval to drahe vino... to se skutecne zkoumalo, jestli z drazsich vin ma clovek lepsi pozitek(sledovanim patricnych center v mozku) a zjistilo se ze rozdil mezi levnym a drahym vinem je jenom v pripade, ze degustator videl cenovku.
Můžete dodat odkaz?
Předpokládám, že se to testovalo v cizině a ne v Čechách. Protože to, co se v Čechách považuje za levné víno (nebo prodává jako levné víno), by ve vinařských oblastech nejen nepovažovali za žádné víno, ale rovnou vylili do kanálu.
Proto prosím o upřesnění pojmů...
Děkuji
Váš omyl je v tom, že věříte báchorkám. Cokoliv vypěstujete chutná jinak už proto že máte jiné odrůdy, odrůdy v obchodech jsou jiné než semínka v hypermarketech.
Samozřejmě existují excesy jako španělská rajčata pěstovaná hydroponicky, ty nejsou dobré.
BIO obilniny možná neobsahují pesticidy, zato obsahují velké množství plísní a sem tam i plevel, jednoduše proto že pesticidy nezlikvidovaly plíseň a plevel. Pokud špalda neobsahuje plísně, jednoznačně byl proveden nějaký druh ošetření.
Více než 90 % potravin označených jako BIO není BIO, jsou to různé druhy podvodů na zákazníky. BIO potraviny vyprodukovat lze, ale ne za ceny v obchodech. Dokazují to i série skandálů v Rakousku a Německu, kdy nebio produkce byla pouze onálepkována bio.
Myslím, že Ivan až takové bláboly nemele. Například může být pro někoho dost složité rozhodnoutí, zda je lepší se pomalu nechat otravovat stopovým množstvím herbicidů, pesticidů a ostatní běžně užívané chemie, nebo zda si nevybrat rychlejší cestu do hrobu při otravách bio-bio toxíny. A jako, že se jich v přírodě vyskytuje řádově víc a rozmanitějších druhů, o tom není pochyb.
tsd
Proč si myslím, že jde o podvod? Nejen kvůli té první větě, která jasně dokazuje "o čem to je", ale také proto, jak upozorňuje autor, že nám zůstal utajen byť jen seznam a původ studií, který metaanalýza obsahovala.
Kdo a proč takové studie dělal je snad také jasné. Někdo potřeboval dokázat, že bio bio je lepší.
Tím bych opravil název článku, protože studie není analýza.
tsd