Dřív, před chemizací zemědělství a potravinářského průmyslu, nebylo žádné bio. Potraviny byly přírodní a přirozené. Ovšem vyšilování s ekonomickým růstem nastartovalo honbu za vyššími výnosy vyššími zisky, a stále víc a víc se musí vyrábět, ale za jakou cenu? Že všechno smrdí chemikáliemi a lidé mají různé zdravotní potíže v čím dál mladším věku. Běžte do supermarketu a přivoňte si k jakémukoliv ovoci. Neucítíte nic.
Pak s velkou slávou nastoupí Bio produkce, což je jenom taková malá úlitba velkému byznysu, ale aspoň něco. Aspoň uvědomění si, že chemizace zničila, co mohla, ve jménu vyšších zisků.
Sorry, ale když si utrhnu jablko ze své jabloně, kterou ovšem chemicky ošetřuji proti škůdcům, tak si na něm pochutnám víc než když jsem si zakoupil ta údajně bio. Že by to smrdělo nějakou chemikálií o tom nemůže být ani řeč. Soused starousedlík na chalupě prodává každoročně své brambory, které hnojí jen bio hnojem a nestříká je ničím.
Lidi to kupují, protože je to IN. Ale koupí je od něj tak jednou, dvakrát a pak jdou raději jinam, protože chuťový rozdíl minimální, vzhled a velikost dost ubohá a hlavně hnijou ve sklepě o poznání rychleji.
No nevím, ale že by byly lepší než ty z obchodu? Ani náhodou.
Jestli vy nás tak trochu nehoupete. Bio je určitě šetrnější vůči krajině, ale to je asi tak všechno. Kdyby všichni pěstovali jako za dob našich babiček, asi by nás naše země už dávno neuživila. Vy v tom vidíte vyšilování za ekonomickým růstem, já v tom vidím snahu nakrmit čím dál víc lidí a nakrmit je dostatečně. Chemizace není jediná cesta a vede trochu do slepé uličky, ale zatím dobrý. GMO je to pravé ořechové, ale to je pro vás asi něco jako rouhání.
tsd
P.S. vy asi doufáte, že se velký byznys stane z bio-bio. Ale na co pak budete nadávat. :-))
" Kdyby všichni pěstovali jako za dob našich babiček, asi by nás naše země už dávno neuživila "
Problém je, že žereme moc masa. Kdyby se žralo maso 1x za týden, jak to bývalo za těch našich babiček, mohli by se všichni cpát BIO jídlem, hlad by nebyl.
Obilí a kukuřici nacpeme do hospodářských zvířat ve velkochovech...ale dostaneme jen třetinu toho, co sežrala.
Kdybychom plodiny, které pěstujeme pro průmyslově chovaná hospodářská zvířata, vysadili na jedno pole, jeho velikost by pokryla plochu celé Evropské unie.
http://www.vitalia.cz/clanky/farmageddon-skutecna-cena-levneho-masa/#ic=articles-related&icc=item-2
Ono je to trochu složitější, drahý TSD. Pravdou ale jest, že realita je jaká je a za takovéhoto stavu ...
PS: Který blbec bude pěstovat ovoce pro svoji potřebu a znehodnocovat to pesticidy ? Jedině debil.
Drahý Viktora, když vám chutnají červavá a strupovitá jablka, prosím proti gustu žádný dišputát. Když vám chutnají shnilé brambory, nezbývá mi než popřát dobrou chuť. Je pravda, že trocha červích protejnů neškodí. Ale říkal jste maso jednou týdně. Ne? :-))
tsd
P.S. Jedině fakír by žral maso jenom jednou týdně. ( vegany a vegetariány vypouštím, ti to nežerou vůbec)