Hlavní navigace

Vbočené palce mají častěji ženy. Pomáhá cvičení a fyzioterapie, příčinu řeší operace

12. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Freepik.com/fabrikasimf
Vbočené palce, známé také jako haluxy, postihují častěji ženy. K deformitám chodidla totiž výrazně přispívají vysoké podpatky a úzké boty. Výskyt haluxů ovšem souvisí i s vrozenými abnormalitami chodidla a jinými faktory. Počínající problémy se dají korigovat cvičením, fyzioterapií a nošením vhodné obuvi, nevyřeší je to však trvale. Pokud se chcete zbavit haluxů napořád, můžete podstoupit operaci. Moderní zákroky jsou miniinvazivní a odstraňují příčinu.

Co je vbočený palec?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je vbočený palec?
  2. Jak vzniká vbočený palec?
  3. Vbočený palec u žen
  4. Jak srovnat vbočený palec bez operace?
  5. Vbočený palec: operace

Vbočený palec (hallux valgus) patří mezi poměrně běžné deformity chodidla. Setkat se můžete i se zkráceným označením haluxy. Za normálních okolností by měl palec chodidlo prodlužovat a směrovat vpřed. Při této deformitě ale dochází k tomu, že se osa palce vychyluje směrem k ostatním prstům a na vnitřní hraně chodidla (v oblasti metatarsophalangeálního kloubu) vznikají bolestivé otlaky až boule.

Hallux rozhodně nepředstavuje jen estetický problém. Takto zdeformovaný palec už nemůže správně vykonávat svou funkci a pomáhat se správnou technikou chůze. Špatná práce palce se pak promítá do stavu celého těla a ovlivňuje kolena, kyčle i páteř. Lidé s pokročilým halluxem tak trpí nejen bolestmi chodidla a nártu, ale celkově je pro ně obtížné se pohybovat a mají problémy s nošením obuvi. [1, 2, 34]

Jak vzniká vbočený palec?

Vbočený palec patří mezi získané deformity, což znamená, že se rozvíjí během života postupně. V počátcích tak nemusí být na noze viditelné žádné otlaky a pacient nemusí pociťovat bolest, otoky a jiné problémy. Někteří lidé mají k těmto změnám větší sklony, a to zejména ti, kteří trpí vrozenými deformitami nártních kostí. Proto se u nich mohou objevit vbočené palce již v dětském věku.

Výron vyléčíte docela rychle. A začněte s posilováním kotníku, ať se příště úrazu vyhnete Přečtěte si také:

Výron vyléčíte docela rychle. A začněte s posilováním kotníku, ať se příště úrazu vyhnete

Mnohem častěji se ale setkáváme s tím, že se haluxy objevují až v dospělém věku. V těchto případech jde o souběh vrozených vlivů (třeba hypermobility kloubů) a životního stylu. Mezi hlavní rizikové faktory haluxů patří:

  • Nadměrná zátěž chodidel: vbočené palce se mnohem častěji objevují u lidí, kteří musí trávit většinu dne na nohou nebo v práci jenom stojí. Týká se to třeba prodavačů, lékárníků, kuchařů či kadeřníků.
  • Nevhodná obuv: vzniku haluxů nahrávají boty na vysokém podpatku, obuv s hodně úzkou špičkou a také tuhé podrážky. Nošením takové obuvi se chodidla pomalu deformují.
  • Nadváha a obezita: vysoká tělesná hmotnost zvyšuje tlak na chodidla a rozvolňuje vazy. Nehledě na to, že obezita působí negativně na celý organismus.
  • Těhotenství a kojení: dalším faktorem, který může přispět ke vzniku vbočených palců, jsou hormonální výkyvy během těhotenství a kojení. Ženám se před porodem fyziologicky rozvolňují vazy a tkáně, aby mohlo dítě projít porodními cestami. Při těhotenství se navíc rychle zvyšuje tělesná hmotnost a mění se těžiště i způsob chůze.
  • Některá onemocnění: vyšší výskyt haluxů je pozorován u pacientů, kteří trpí chronickými záněty. Konkrétně se jedná třeba o revmatoidní artritidu nebo lupus erythematodes. [5, 6, 7, 8]

Vbočený palec u žen

Deformita palce známá jako hallux valgus je běžnější u žen v porovnání s mužskou populací. Za vůbec nejpostiženější skupinu jsou považovány dámy ve věku 30–60 let, které tráví hodně času na nohou a nosí při tom nevhodnou obuv. U těchto žen lze zároveň pozorovat hypermobilitu kloubů, větší rozvolněnost vazů a další anatomické anomálie.

Vysoké podpatky a boty s úzkou špičkou, které škrtí a stahují chodidla, pak ještě podporují vznik deformit. Takové boty sice mohou působit elegantně, ale jejich časté nošení způsobuje vážné problémy. S tím, jak se mění móda, lze ovšem častěji pozorovat haluxy i u mužů. V porovnání s minulostí nosí více příslušníků mužského pohlaví módní obuv s úzkou špičkou. [9, 10, 11]

Máte vbočený palec?

Jak srovnat vbočený palec bez operace?

U mírných či středně pokročilých případů haluxů se ještě nemusí nutně přistupovat k operaci. Pacient je ale nucen zásadním způsobem změnit svůj životní styl a dbát na rehabilitaci. Při konzervativní léčbě se běžně používá korektor vbočeného palce. Jde o ortopedickou pomůcku, která se vkládá mezi prsty. Další možností je speciální ortéza na vbočený palec. Mezi další využívané pomůcky patří adjustační ponožky na vbočený palec, které podporují prokrvení chodidel a napomáhají správnému postavení prstů na nohou.

Někteří odborníci doporučují také tejpování vbočeného palce. Při této technice se lepí na nohu pružná páska, která zpevňuje postižené segmenty. Páska se musí nalepit správně tak, aby se palec natáhl a držel se ve svém fyziologickém postavení.

Také byste měli dbát na výběr správné obuvi a obloukem se vyhýbat zmiňovaným podpatkům a úzkým botám. Obuv by měla být volná a nesmí vás v ní tlačit prsty. Kromě vhodné vycházkové a sportovní obuvi byste si měli pořídit i speciální ortopedické pantofle na vbočený palec, které budete nosit doma. Tyto pantofle mívají kromě měkčené stélky ještě nastavitelný pásek na palec, který se dá upravit tak, aby podporoval správné postavení prstu.

Nezbytnou součástí konzervativní terapie je fyzioterapie. Cviky na vbočený palec byste měli provádět pod dohledem odborníka, který vás naučí, jak správně cvičit. Konkrétně budete třeba protahovat přitahovače palce pomocí gumičky, trénovat aktivní odraz při chůzi nebo odtahovat palec od ostatních prstů. [12, 13, 14, 15]

Poslechněte si, co dělat s plochýma nohama

Zdroj: YouTube.com

Vbočený palec: operace

Operace vbočeného palce představuje poslední řešení, pokud je konzervativní léčba nedostačující. Již v 19. století se začaly provádět standardní operace s velkým řezem, při kterých se pouze odstraňovaly nadbytečné výrůstky v okolí metatarsophalangeálního kloubu. Moderní chirurgické postupy, které se v současné době využívají, jsou oproti starším metodám méně invazivní a je u nich kratší doba rekonvalescence.

Metoda známá jako korekční osteotomie první nártní kosti je dnes dostupná na více pracovištích v České republice. Při zákroku se protne první nártní kůstka a pomocí speciálních nástrojů se kloubní plochy posunou správně k sobě. Aby zůstalo správné postavení zachováno, zajistí se malým šroubem. Celý proces je monitorován rentgenem, aby operatéři věděli, co se přesně děje uvnitř chodidla. Při operaci je poškozeno minimum měkkých tkání a na zašití kůže je potřeba jen pár stehů. Pacient tak může večer odejít domů. [16, 17, 18, 19]

Zdroje: 

nih.gov, clevelandclinic.org, aaos.org, nhs.uk, mayoclinic.org, midamericaortho.com, nature.com, sciencedirect.com, physio-pedia.com, joint-surgeon.com, hss.edu, fyziosvet.cz, rozhlas.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).