Ve 14. století se k vínu baštil peprník

26. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Dorland.cz
Peprník byla svého času pochoutka, na kterou nedal dopustit ani Karel IV. Dali byste si jej i dnes, místo tvrdého sýra ke kvalitnímu vínu?

Dějiny perníku jako pečiva připravovaného z mouky, medu a různých druhů koření jsou prastaré. Perník byl nalezen už ve staroegyptských pyramidách a připravován pro stoly egyptských faraonů. Pochutnávali si na něm i ve starém Římě. První středověké zprávy o perníkářství jako o „sladkém“ řemesle nebo umění pocházejí ze střední Evropy z konce 13. století.

Pepřený perník dnes těžko seženete

V německém Ulmu je první perníkář zaznamenán v roce 1296. Nejznámějším perníkářským městem se stal tehdy Norimberk. Za vlády Karla IV., kdy Čechy zbohatly, ale začali přicházet perníkáři i do Prahy. Zprávy o výrobě následně začaly přicházet i z klášterů, kde se kromě sladkého perníku pekl i silně pepřený perník, který chutnal k vínu a nesl název peprník. Teprve když se obliba perníku rozšířila, začali jej vyrábět živnostníci ve velkém. Perníkářství vzhledem ke složitým výrobním postupům a nedostupnosti některých surovin (hlavně různého cizokrajného koření) náleželo ke specializovaným řemeslům vázaným cechovními regulemi.

V Praze existovalo jakési sdružení perníkářů již v roce 1348. Samotný perníkářský cech byl zaznamenán až v roce 1524 na Novém Městě. V ostatních městech se perníkáři vyskytovali jednotlivě a sdružovali se do společných cechů s pekaři, koláčníky, sladovníky, mlynáři a voskaři. Pardubice jako město perníku začalo být známo až s nástupem rozšířené výroby během průmyslové revoluce po roce 1859. Tehdy zaujaly perníkářské firmy jedno z předních míst v pardubické ekonomice a přispěly k pověsti města.

Dnes už perník není jen voňavou plackou, velmi oblíbený je tzv. figurální parník, který se vyrábí vykrajováním, případně vypichováním různých tvarů z perníkového těsta, a to jak dvourozměrných, tak trojrozměrných, např. srdce, perníkové figurky či chaloupky. Oblíbené jsou i plněné perníky (jde o dva stejné korpusy spojené ovocnou nebo tukovou náplní polévané čokoládovou, případně cukrovou polevou).

Aby Pardubický perník pokaždé chutnal stejně, zasazuje se Sdružení Pardubický perník o dodržování technologických postupů. Jedním z hlavních cílů je také zajištění a prosazení regionálně chráněného názvu Pardubický perník v Evropské unii pro všechny výrobce Pardubického perníku na katastrálním území města Pardubic.

Zdroj: TZ Pardubický perník

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).