Ve Vraňanech pěstují čerstvé české jahody až osm měsíců v roce

5. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
České jahody můžete mít od dubna až do listopadu. Jahodárna Vraňany je pěstuje na polích přírodní metodou na slámě a také ve fóliovnících. Nyní si tu jahody můžete natrhat formou samosběru.

Poptávka tuzemských spotřebitelů po čerstvých jahodách v posledních letech výrazně roste. Proto navyšují také naši pěstitelé jahod jejich plochy, a především – zvyšují svou schopnost zásobovat náš trh tímto oblíbeným ovocem po mnohem delší dobu, než tomu bylo v minulosti.

Čerstvé české jahody od dubna až do listopadu

Například Jahodárna Vraňany, která se od svého založení v roce 1998 vypracovala v největšího tuzemského pěstitele jahod. Ta se přitom snaží každoročně prodlužovat sezónu sběru a prodeje českých čerstvých jahod konečnému spotřebiteli. Letos tak začali ve Vraňanech sklízet první jahody už 25. dubna a v nabídce by měly být jahody z této rodinné farmy Hančových až zhruba do poloviny listopadu.

Jahody se zde totiž pěstují nejen na poli přírodní metodou na slámě, ale také ve fóliovnících, v nichž lze dobu sklizně „natermínovat“, jak uvedla spolumajitelka farmy Dagmar Hančová. Díky tomu lze termín sklizně například červencových odrůd jahod prodloužit právě až do listopadu.

V letošním roce navíc začali ve Vraňanech pěstovat na třech hektarech „jahody ve výšce“, což opět trvání sezóny prodlužuje.

Kde koupíte jahody z Vraňan

Skutečně české jahody z Vraňan si ovšem spotřebitelé v maloobchodních sítích nekoupí, a zajet si pro ně tak musí přímo na farmu.

Nyní si při návštěvě jahodárny můžete ovoce i sami natrhat, farma zve na samosběry jahod, pro aktuální informace sledujte web firmy.

Další důvod k návštěvě farmy přibude letos na podzim, kdy by se měla v jahodárně otevřít také prodejna s restaurací. Tam budou mít zákazníci možnost ochutnat produkty z čerstvých českých jahod, například různé mošty, zmrzliny, koktejly a podobně.

Druhou možností k nákupu jahod z Vraňan je využít e-shop Rohlík.cz. Vzhledem k tomu ale, že několik letošních vln mrazů část tuzemské produkce jahod i na této farmě poškodilo, budou vraňanské jahody v nabídce online supermarketu jen občas a v menším množství.

Mnozí spotřebitelé tak budou odkázáni na dovážené jahody, to ovšem obvykle nejsou jahody primárně určené k přímé konzumaci, což se málo ví.

Většina jahod z dovozu je určena pro další zpracování

Většina jahod dovážených do ČR jsou totiž jahody průmyslové, jde tedy o jahody pěstované pro další zpracování do moštů, šťáv, kompotů a dalších produktů z jahod.

To ovšem spotřebitel většinou na první pohled nepozná, pozná to ale senzoricky. Průmyslové jahody vydávané za čerstvé jahody k přímé konzumaci jsou totiž méně aromatické a jsou také i na dotek tvrdší. Jednak proto, aby vydržely transport ze země původu, a ještě navíc nějakou dobu v prodejnách maloobchodu. Právě to je důvodem, proč takové jahody spotřebitelům nechutnají.

Má to svou logiku, tyto plody by vlastně na přímý prodej neměly vůbec jít. Což jinými slovy znamená, že chuťové vlastnosti jahod i jejich vůně nezávisí zas tak na tom, zdali pocházejí z pěstování pod širým nebem, nebo ze skleníků (nebo fóliovníků), ale spíše na odrůdě a způsobu využití, pro který byly pěstovány.

Kdy jsou „čerstvé české“ jahody podvod?

Rostoucí zájem o české produkty včetně jahod je přitom stále více zneužíván různými překupníky. Principem je získat doklad o nákupu i malého množství skutečně českých jahod, který je pak využit pro prodej jahod zahraničního původu. Často navíc právě průmyslových jahod, které bývají levnější.

To je také důvodem, proč chce mít Jahodárna Vraňany prodej svých jahod, což jsou všechno dezertní odrůdy k přímé spotřebě, pod kontrolou.      

Čerstvé jahody, a to ani ty prodávané v současné době, tak ještě zdaleka nemusí být jahody české. Dokonce je mnohem pravděpodobnější, že nebudou. Celková roční produkce od tuzemských profesionálních pěstitelů jahod se podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka pohybovala v předchozích letech kolem 3000 tun (a letos bude díky nepřízni počasí nižší), jen loni se ale do ČR dovezlo 16 500 tun „čerstvých“ jahod.

Na druhou stranu příklad Vraňan ukazuje, že dezertní české čerstvé jahody jsou naši pěstitelé při správné volbě odrůd a za využití moderních technologií typu fóliovníků schopni nabídnout tuzemskému spotřebiteli po většinu kalendářního roku. Což je názorný příklad toho, jak lze, i bez administrativních nařízení a zákonů, budovat dnes tolik vzývanou soběstačnost naší země i v komoditách, v nichž by to bylo ještě před několika lety obtížně myslitelné i realizovatelné.

České jahody tak bude možné letos koupit i v listopadu, většinou však ne v maloobchodní síti, ale u některých pěstitelů, například právě ve Vraňanech. Pokud tedy někdo najde na podzim v obchodech jahody označené jako české, bude se s pravděpodobností hraničící s jistotou jednat o podvod.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).