Věda o výživě je velmi stabilní, amatéři se mýlí

4. 11. 2015

Sdílet

Široké a na první pohled obecné charakteristice oblasti metabolismu a výživy se laicky vytýká, že si mnohdy protiřečí a nutriční doporučení že jsou buď velmi vágní, nebo že si výrazně odporují a stále se mění. Je to jinak.

Rozhovor Víme přesně, co člověk pro svou výživu potřebuje vzbudil značný zájem čtenářů. Prof. Zdeněk Zadák reaguje na jednu z poznámek, které se k tématu objevily, a to o ne/spolehlivosti nutričních doporučení. „Pohled na tuky, na množství bílkovin, na všechny složky výživy se samozřejmě vyvíjí. Ale poznámka o nejistotě, pomíjivosti a neznalosti výživových doporučení je zcela lichá. Naopak, musí se kalkulovat každý miligram hořčíku, draslíku, aminokyselin, glukosy a obrovského množství metabolitů. To je pravá ´tichá revoluce´ v metabolismu a výživě,“ říká.

Uvedené není chyba ani vlastního oboru, ani specialistů, kteří doporučení vytvářejí. Zejména pokud jsou skutečnými odborníky a nepatří do skupiny laiků, případně amatérů, kteří se pouze stylizují do osobnosti odborníka.

V současné velmi husté informační síti, jako je internet, Wikipedie, sociální sítě, umožňují amatérům i úplným laikům vydávat se za specialisty té či oné oblasti a hlásat veřejně i nepodložené, neobjektivní názory. Bez jakéhokoliv základu a vědeckých důkazů pak plní informační sítě spekulacemi, pověrami a nepodloženými doporučeními.

Naopak, věda o výživě je velmi stabilní

Tím se jeví doporučení v oblasti zejména výživy jako velmi pomíjivá a nespolehlivá. Ve skutečnosti není snad jiná tak stabilní a exaktní oblast vědy, jako je právě výživa a metabolizmus.

Lidské tělo velmi citlivě reaguje na každý přebytek i nedostatek živin, jak je dobře známo i z archeologických zkoumání, například deficitu zinku na kostrách starých Egypťanů, deficit vitamínu D na křivičných kostrách středověku, nebo záznamy o vysoké úmrtnosti námořníků s deficitem vitamínu C při dlouhých objevitelských plavbách několika minulých století.

I v měnícím se prostředí se lidský organismus mění jen velmi málo a pomalu a dochází ke konfliktu mezi změnami okolního prostředí a stability, setrvačnosti metabolických dějů.

Vážíme každý miligram

Dalším argumentem pro velkou stabilitu vědecky podložených nutričních doporučení je i současný vývoj. Pokud by doporučení nebyla založena na velmi přesných a prověřených datech, nebyla by možná umělá výživa jedinců, kteří dnes již desítky let žijí jenom na výživě dodávané infuzní cestou. Nic ústy (vlastní klinické zkušenosti).

Možnost živit zcela bez příjmu potravy ústy ženy, které nemohou jíst a přesto na umělé výživě respektující stovky přesně dávkovaných nutričních parametrů a živin podle přesných výživových doporučení donosí a porodí zdravé dítě (vlastní klinické zkušenosti).

Typickým příkladem je nejenom v současné době používaná výživa kosmonautů. Dobře si pamatujeme vcelku nedávnou dobu, kdy se pro výživu kosmonautů vyvíjely chemicky definované výživy typu Vivasorb nebo Vivonex (vlastní klinické zkušenosti s používáním).

Věda ví

Všechny tyto vědecké postupy jsou založeny právě na schopnosti vytvořit exaktní a validní doporučení pro výživu zdravého jedince tak, aby ani po dlouhé době netrpěl při dodržení těchto doporučení žádným deficitem a byla zachována jeho úplná výkonnost i dobrý zdravotní stav.

To jsou pádné argumenty proti laikům, většinou povrchně informovaným, kteří nerozlišují doporučení laických amatérů ve výživě od přesných pravidel výživy a doporučeních založených na experimentech a důkazech, které umožňují kompletní umělou výživu, i nutriční doporučení pro nemocnou i zdravou populaci.

Autor článku

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.

Vedoucí Centra pro výzkum a vývoj LFUK a FN v Hradci Králové. Zabývá se gerontologií, interním lékařstvím, se zvláštní specializací na problematiku umělé výživy a metabolických chorob.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).