No, že někdo chová slepice v klecích, či ohrádkách je stejný zločin, jako pracovní tábory pro lidi. Mám slepičky a kohoutka, mají plnou volnost, travnatý výběh, bohatou stravu a je radost se na ně dívat, i být společníkem. Jsou to velice ušlechtilá zvířata, komunikativní, každá slepička má jinou povahu, každé chutná něco jiného, každá má jiné chování... V současné době vytvářím zvukový významový slovník řeči slepic. Je to velice náročné na čas, ale snad se povede. Kvalitu vajíček od takových slepiček, jsem nestudoval, ale je to mňamka veliká...a s prodávanými neporovnatelné...
Dobrý den, nejedná se o odborný materiál, ale stručné info o výzkumu, proto pro účely textu určeného laické veřejnosti nám informace připadají dostačující. Pro zájemce, kteří se v problematice orientují a další podrobnosti jim mohou být přínosné, je uveden odkaz na původní práci, kde najdete veškeré podrobnosti. LK, Vitalia.cz
Už to, že jmenovaná plemena umístili do klecí ( i když z "vědeckých" důvodů) je nesmysl. Každý kdo tomu jen trochu rozumí ví, že ve velkochovech se používají hybridy ( mimochodem některé jsou po generace šlechtěné právě pro klecový chov). To, že někdo provedl tento pokus ,( ale já tomu úplně nevěřím) svědčí pouze o tendenci poškodit velkovýrobu a hlavně klecové chovy. Pozor proti chovu čistokrevných plamen samozřejmě nic nemám ( dokonce jsem měl kdysi plemenný chov krůt) a také si myslím, teď věci trochu rozumím. Ale čistokrevná plemena se chovají v úplně jiných podmínkách v zájmových chovech.
No on mi ten článek taky přišel trochu povrchní, ve smyslu "vejce od slepic z podestýlky jsou prostě lepší" - žádné tabulky, konkrétní hodnoty nic. Jak psal Revmatik. Ale zrovna to co chybí Vám - totiž odkud byli autoři výzkumu, to v článku máte, hned v prvním odstavci.
Případně afiliace autorů je uvedená i přímo v článku v časopise Poultry Science (u vědeckých časopisů se toto snad vždy uvádí). Naštěstí i ta data a další podrobnosti jsou v tom článku také...
Co mě ale ještě zaujalo je to, že článek je z listopadu 2020. Na Vitalii to ale "probublalo" až teď. Že by jsme se pomalu přesouvali k okurkové sezóně? I když taky je možné, že se ta fakulta až teď (reps. 5. 4. 2022) na svém webu z nějakého důvodu touhle publikací pochlubila, nebo na ní chtěla prostě upozornit - a tak si tam toho paní šéfredaktorka všimla a sepsala nějakou informaci i sem...