ja mám tiež alergiu na jablká, /asi ako u 80 percent dnes sa vyskytujúcich alergikov = na postrekované (čiže dostupné v obchodoch)/.
Práve som dojedla sušené "bio" jablká zo záhrady a lahôdka, len nemám k nim prístup často, takže ich nemôžem plnohodnotne zamienať s tým, čo by som si klasicky kúpila v obchode.
S medom je to tiež dobrý nápad. Kvetový môže niekomu prekážať, ale s medovicovým a lesným by nemal byť problém, a to množstvo enzýmov a minerálov je nenahraditeľné.
To s tím medem bylo myšleno jinak. Zdá se že malá množství alergenů, která se navíc do těla dostanou přes žaludek, mají schopnost učit imunitní systém.
I kdyby tomu bylo jinak, třeba tak že se s alergenem v malé dávce bude člověk setkávat po celý rok, namísto jedné obří expozice po krátkou dobu, mohlo by to někomu zmírnit obtíže. Je prostě potřeba najít vhodnou mez, kdy tělo na určité množství alergenu nereaguje ještě přehnaně.
Děti někdy mají s medem také problémy (častěji než dospělí), ale postupně si zvykají.
Já osobně si myslím, že problémy jsou jen tehdy pokud med pochází z oblasti ve které nežijí a nesetkávají se běžně s alergeny v něm obsaženými. Neříkám, že je špatné koupit si pár lahví medu vytvořeného včelami z pylu sesbíraného na nějaké lesní louce,... ale naprostá většina medu který konzumuji pochází z oblasti kde žiji.
Tohle je asi dost na diskusi... Sám alergik jsem (na potraviny zrovna ne), tak se o to docela zajímám a docela dost názorů je v tom směru, že se kupodivu alergie může naopak vyvinout postupně při překročení jistého "kritického množství".
Asi nejvíc se toto popisuje u anafylaktického šoku po včelím žihadle - případy, kdy zemře někde po žihadle člověk, který přitom před tím žihadla dostal bez nějak nezvyklé reakce, se dějí. Bohužel jsme jeden takový měli i v příbuzenstvu :-(
Takže bych s tím "učením" byl dost opatrný, může to zafungovat, ale taky nemusí...