Veganské recepty na grilování

8. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Už dávno neplatí, že na gril patří pouze maso. Roste třeba obliba v grilování sýrů, ale co vlastně grilují vegani? Rozhodně to nemusejí být jen náhražky párků.

Nemusíte být zrovna veganem, abyste někdy měli chuť na bezmasé jídlo. Ostatně i milovník masa může svému tělu trochu odlehčit a dopřát si něco jiného. Dokonce i při takové příležitosti, jakou je grilování. Na chvilku zapomeňme na krkovičku nebo kotletu, představíme si barevná, a hlavně i chutná jídla, která nemají s živočišnou potravou nic společného.

Co se dozvíte v článku
  1. Veganské grilování nemá žádné požadavky
  2. Špízy z tofu
  3. Grilovaná kukuřice
  4. Plněné žampiony
  5. Grilovaný zelený chřest (a jiná zelenina)
  6. Grilované ovoce

Veganské grilování nemá žádné požadavky

Pokud obvykle maso jíte a setkáte se s jeho náhražkou třeba v podobě veganských párků, můžete být zklamaní. Chutnat vám můžou uměle, podivně kořeněné, zkrátka nedobré. Tím samozřejmě nechci říct, že jsou všechny veganské párky umělé a nechutné. Ale je v nich rozdíl. Každý nechť si vybere podle svého, ostatně proti gustu žádný dišputát.

My vám ale přinášíme chutné a barevné recepty pro veganské grilování. Můžete jimi „okořenit“ dlouhé letní večery.

Grilování veganských pokrmů se nijak neliší od běžného grilování. Stačí vám gril, ať už na dřevo, plyn, kámen, nebo elektrický. Rozpalte ho a můžete začít. Ale nejprve musí přijít na řadu nenáročná příprava pokrmů.

Špízy z tofu

Základem veganských špízů je tofu. Můžete si koupit již marinované, případně uzené. Pokud si koupíte tofu bez příchutě, je dobré mu nějakou chuť dát. Třeba některou z následujících marinád. Například tofu v cibulové marinádě získá jemně nasládlou chuť, cukr na něm navíc lehce zkaramelizuje.

Suroviny:

  • tofu nakrájené na větší kostky
  • plátky cibule
  • nakrájená zelenina dle chuti, například paprika, cherry rajčata, nakládaná okurka atd.
  • suroviny na marinádu

Česneková marináda:

  • olivový olej
  • rozmačkaný čerstvý česnek
  • bylinky (rozmarýn, tymián a další dle chuti)
  • kurkuma (pokud ji máte rádi)

Cibulová marináda:

  • cibule nakrájená najemno
  • sója
  • lžička cukru

Nejprve si připravte marinádu. Tofu v ní nechte alespoň hodinu naložené, aby vstřebalo její chuť. Mezitím si můžete nakrájet zeleninu a později vše střídavě napíchat na špejli. Tofu špízy můžete podávat samotné nebo třeba s hořčicí.

Grilovaná kukuřice

Grilovaná kukuřice je oblíbená zejména u dětí. Nemusíte ji grilovat v celku, ale pokrájenou na zhruba dvoucentimetrová kolečka. Po ugrilování je vhodné dochutit ji solí nebo některým z veganských másel.

Suroviny:

  • kukuřičné klasy
  • sůl
  • veganské máslo

Plněné žampiony

Žampiony na grilu jsou výborné v „neveganské“ variantě ochucené máslem, kmínem a třeba sýrem feta. Dnes grilujeme vegansky, takže je naplníme pokrájenými stroužky česneku, bylinkami a cherry rajčaty a zakápneme olivovým olejem. Případně je plníme nakrájeným tofu nebo tempehem naloženými v některé z marinád, viz recept na špíz.

Suroviny:

  • vetší očištěné kloboučky žampionů
  • olivový olej
  • sůl
  • česnek
  • bylinky dle chuti
  • pokrájená cherry rajčata

Grilovaný zelený chřest (a jiná zelenina)

Na gril se hodí snad každá zelenina. Ideální jsou plátky lilku, cukety nebo pokrájená paprika. Zkoušeli jste grilovat zelený chřest? Stačí jej pokrájet (třeba na třetiny), naložit do olivového oleje s bylinkami a lehce osolit. Chřest se griluje rychle a je velmi lahodný.

Suroviny:

  • zelený chřest (nebo jiná zelenina)
  • sůl
  • bylinky

Grilované ovoce

Místo zákusku si můžeme ugrilovat ovoce. Skvělé jsou plátky ananasu, ale můžeme grilovat i větší jahody, broskev, plátky hrušky, jablka nebo celý banán.

Pro grilování ovoce určitě použijte alobalovou misku. Jinak by se vám připeklo na rošt a veškerá šťáva by protekla.

Teplé jablko a hrušku můžete následně posypat oříšky a skořicí, k jahodám a broskvím se hodí čokoláda.

Banán lze grilovat i ve slupce. Můžete ji podélně naříznout a dovnitř vložit několik kostiček čokolády, případně kousky kokosu.

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).