Přidám pár postřehů z Rakouska. V běžných restauracích je s vegan/vegetarán jídly docela problém. Většina pokrmů je stále masových. Často i zeleninová polévka má základ z masového bujónu nebo je vylepšena kousky slaniny. Totéž saláty. Je třeba se obsluhy důsledně ptát a raději nedůvěřovat jídelníčku.
Často si lidé myslí, že vegetarián běžně jí ryby a mořské plody. Opět nespoléhat na to, že všichni sdílí stejnou definici. Bezmasé (fleischlos) jídlo může znamenat, že to sice není řízek ale třeba cuketa plněná kuskusem a nějakou tou šunkou či kouskem slaniny. Opět nepředpokládat automaticky vege pokrm.
Tofu, sojová/oříšková mléka a jogurty se dají běžně koupit v každém supermarketu (spar, hofer/aldi, merkur). Nepřeberný výběr pak v mém oblíbeném basicbio supermarketu (DE/AT).