Co vegetarián, to jiný talíř
Vegetariánství existuje více typů, společná je myšlenka odmítání zabíjení a konzumace masa.
Jednotlivé směry se liší mírou odmítání dalších živočišných potravin (mléko, vejce, sýry atd.).
Vegetariánství
- laktoovovegetariánství
toleruje mléko, mléčné výrobky a vejce - laktovegetariánství
toleruje mléko a mléčné výrobky, ne vejce - ovovegetariánství
netoleruje maso, mléko, ryby, akceptuje vejce - veganství
odmítá všechny produkty od živého či mrtvého zvířete (včetně medu), vegani konzumují výlučně rostlinnou stravu – z hlediska odborníků na výživu nejproblematičtější způsob stravování
Pozitiva vegetariánství
- Je spojováno s menším rizikem srdečně-cévních nemocí i cukrovky či obezity, protože vegetariáni prakticky vůbec nekonzumují živočišné tuky a jedí více ovoce a zeleniny.
- Obvykle nemají problémy s vyšším krevním tlakem.
- Většina vegetariánů přijímá automaticky celkově zdravější životní styl – meditace, cvičení jógy, méně stresu…
- Vegetariánská strava může mít pozitivní vliv na udržení přiměřené tělesné hmotnosti.
- Vegetariáni jedí více vlákniny a méně tuků – to znamená nižší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Světová zdravotnická organizace považuje laktoovovegetariánství za optimální stravu v prevenci civilizačních onemocnění – ale až u jedinců s ukončeným fyzickým a psychickým vývojem – tedy u dospělých.
Nevýhody vegetariánství
- nedostatek některých vitamínů (B12, D atd.)
- nedostatek minerálních látek (vápník) a stopových prvků (železo, zinek, jód)
- to vše může být nebezpečné zejména v těhotenství, při růstu dětí nebo u nemocných lidí
Co může chybět vegetariánům?
Vitamín B12
- S výjimkou droždí jej obsahují pouze živočišné produkty.
- Nedostatek vitamínu B12 se projevuje nespavostí, únavou, bledou kůží a celkovým oslabením organizmu.
- Deficit vitamínu B12 zvyšuje riziko srdečních onemocnění, Alzheimerovy choroby či mrtvice.
- Vitamín B12 lze částečně zajistit konzumací mléčných výrobků nebo vajec, které ale určité směry vegetariánství netolerují.
- B12 se může doplnit z volně prodejných tablet nebo kapek či jako součást B-komplexu, který obsahuje všech 8 esenciálních vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové, v případě těžkých deficitů je předepsán lékařem v injekční formě.
Železo
- Nedostatek železa se projevuje hlavně v období, kdy je na něj kladen zvýšený nárok – v období růstu a dospívání, těhotenství, při silné menstruaci.
- Projevuje se chudokrevností – bolesti hlavy, bledá pokožka, nesoustředěnost, stavy slabosti atd.
- Tzv. nehemové železo (převážně z rostlinných zdrojů) obsahují zejména sójové boby, tofu, čočka, dýňová a tykvová semínka, pšeničná kaše a ovesné vločky – má ale nižší vstřebatelnost než „živočišné“ železo např. z vnitřností.
- Rostlinné zdroje železa velmi často obsahují i látky, které brání jeho vstřebávání, např. polyfenoly (špenát) nebo fytáty (obilniny).
- Vstřebávání železa zvýší příjem vitamínu C (např. šťáva během jídla).
- Železo je volně prodejné v tabletách nebo jako součást různých multivitaminových přípravků, při silném nedostatku je v lékové formě na předpis.
Vápník
- Nedostatek vápníku hrozí především veganům.
- Projevuje se zvýšenou kazivostí zubů, odvápněním kostí (osteoporóza), zvýšenou dráždivostí, bolestmi v zádech.
- Kvalitním rostlinným zdrojem je např. mák, tofu, sezamová semínka, sušené fíky.
- Vápník je stejně jako železo podstatně lépe vstřebatelný z živočišných zdrojů (mléko, sýry, jogurty).
- Vápník bývá součástí multivitaminových přípravků (obvyklá je kombinace vápník-hořčík-zinek).
Ostatní
- Vegani bývají ohroženi i nedostatkem jódu (obsažen v mořské zelenině, višních, třešních).
- Hrozí i deficit vitamínu D – způsobuje odvápnění kostí (nutné je vystavovat se více slunečnímu záření jako přirozenému zdroji vitamínu D).
Doplňky stravy pro vegetariány
Obvykle jsou dostupné v e-shopech zaměřených na bio nebo vegetariánskou stravu.
Speciální multivitaminy zajišťují všechny důležité látky, které by mohly v rostlinné stravě chybět.
Např. VEG1 vegan multivitamin, OmniVegan.
Klasické multivitaminové přípravky mohou obsahovat živočišné složky („éčka“), které vegetariáni odmítají, jejich kompletní přehled včetně živočišného původu je k nalezení na www.zdravapotravina.cz.
Vegetariánská strava vyžaduje hlubší znalosti o správných kombinacích jednotlivých složek potravy kvůli zachování komplexnosti bílkovin a doplňování jednotlivých minerálních látek a vitamínů (kvalitní zdroj je např. kniha Průvodce vegetariána).
Odborná spolupráce:
Ing. Hana Střítecká, Ph.D.
vysokoškolská pedagožka, lektorka kurzů Nutris o potravinách a zdravém stravování, členka Aliance výživových poradců, výživová poradkyně a odborná garantka sytému hodnocení potravin občanského sdružení Zdravá potravina, z.s. „Čteme etikety za vás“