To byste musel upresnit, jakou historii mate na mysli. Spotreba masa roste v ceskych zemich stejne jako ve vetsine Evropy spolu s prumyslovou revoluci a trva to prakticky dodnes (jeste pred 50 lety slo o 48 kg na hlavu za rok). A mimochodem tech 80 kg je dvojnasobek svetoveho prumeru, takze malo to rozhodne neni. Ze se tam nepocitaly ryby neznamena, ze se zpetne nepocitaji dnes :) Literarnich zaznamu o skladbe jidla ruznych vrstev spolecnosti je k dispozici spousta a je pravda, ze Cesko napr. z pohledu antiky patrilo k typickemu uzemi barbaru vc. kuchyne: rimske lehci maso (ryby, zverina) doplnene zeleninou, ovocem, chlebem a vinem vs. veprove a pivo kmene Boju. Jenze zatimco Keltove si je mohli dovolit jenom kdyz se jim darilo na lovu, my mame masa zdanlive neomezene a stale nam to nestaci. To jeho uctivani tu mame evidentne stale zazrane :)