Vejce je samičí pohlavní buňka vznikající v těle plazů, ptáků a vejcorodých savců.
Mléko je výměšek mléčných žláz savců.
Sýr je výměšek mléčných žláz savců sražený syřidlem.
Maso je kosterní svalovina zvířat a s tím související tkáň.
Vše ostatní jsou náhražky a ČOIka by s Vámi rychle zatočila :-)
Konzumace masa je neoddělitelná součást lidského druhu a provází lidský druh od počátku jeho existence, důkazem je lidská fyziologie zejména v oblasti tuků, PUFA, vitamínů skupiny B a D, minerálů. Potravinovou strategii omnivor/herbivor/vegan atd. si nemůžete volit jako kanály v televizi, nýbrž je pevně dána geneticky. Nejedná se o nějaký kulturní vliv.
Veganství je PR systém jak prodat zákazníkům odpady z rostlinné výroby za cenu masa, geniální je odpad z výroby sojových olejů za 200 Kč za 1 kg, pod obchodním názvem tofu.
Nahrazky masa jsou vhodne jenom pro lidi, kteri prechazi od masite stravy na bezmasou, pro dlouholete (nebo od narozeni) vegany jsou uplne zbytecne - spis naopak omezuji pestrost v bezmase strave, ktera je mnohem vetsi nez v te masite.
Konzumace masa je s lidmi stejne dlouho jako dlouha obdobi jeho nedostatku. V zadne evolucne etape cloveka nebylo normalni jist tolik masa jako dnes, maso bylo vyjimecne zpestreni jidelnicku, ne jeho denni soucast.
V podstate je naopak uchylkou se na nej upinat.
Ne ze by na tom zalezelo - stravovaci strategii si kazdy voli sam, at si treba vy smolite do diskusi co chcete.
V ČR je konzumace masa 80 kg na hlavu a rok a z hlediska historie je to spíše nižší hodnota a pouze se změnilo zastoupení druhů masa, dříve se konzumovalo ve velkém i zvěřina, skopové, koňské, oslí, kozí, zvěřina a včetně koček, psů, veverek, raků, kavek a mnoho dalšího a do toho se nepočítaly ryby poněvadž se nepovažovaly za maso. Mimo jiné se dříve mimořádné oblibě těšil lov dnes již vyhynulého Pratura (Bos primigenius).
To byste musel upresnit, jakou historii mate na mysli. Spotreba masa roste v ceskych zemich stejne jako ve vetsine Evropy spolu s prumyslovou revoluci a trva to prakticky dodnes (jeste pred 50 lety slo o 48 kg na hlavu za rok). A mimochodem tech 80 kg je dvojnasobek svetoveho prumeru, takze malo to rozhodne neni. Ze se tam nepocitaly ryby neznamena, ze se zpetne nepocitaji dnes :) Literarnich zaznamu o skladbe jidla ruznych vrstev spolecnosti je k dispozici spousta a je pravda, ze Cesko napr. z pohledu antiky patrilo k typickemu uzemi barbaru vc. kuchyne: rimske lehci maso (ryby, zverina) doplnene zeleninou, ovocem, chlebem a vinem vs. veprove a pivo kmene Boju. Jenze zatimco Keltove si je mohli dovolit jenom kdyz se jim darilo na lovu, my mame masa zdanlive neomezene a stale nam to nestaci. To jeho uctivani tu mame evidentne stale zazrane :)
Ale tofu je celkem dobrá věc a může být i kvalitní, ačkoliv jím maso, ráda si ho sem tam dám. Ten skutečný odpad z výroby sojového oleje se jmenuje sojové maso.
Jinak skutečně existují lidé, kterým maso moc nevyhovuje a jsou to prostě rození vegetariáni. Jednu takovou osobu znám. Takových ale není moc.