Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžitě stáhnout z trhu vejce od polského dodavatele Fermy Drobiu Wozniak. Jejich příjemci byly v Česku tři obchodní řetězce a jedna zpracovatelská firma. Podle informace obdržené systémem rychlého varování RASFF jsou vejce od této firmy zdrojem původce salmonelózy v několika evropských státech. Vejce z rizikových šarží budou neškodně zlikvidována.
O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko). V Polsku zakázali 20. října uvádět na trh vejce uvedené společnosti a nařídili stažení všech dotčených šarží vajec od všech odběratelů.
Riziková vejce v českém maloobchodě
V České republice přijaly vejce od polské firmy obchodní řetězce Ahold Czech Republic a.s., Kaufland Česká republika v.o.s. a Tesco Stores ČR a.s.
Podle informací, které má SVS v současnosti k dispozici, by ve skladech (či na prodejnách) řetězců mohlo být ještě 2,67 milionu vajec.
Více než 900 000 vajec odebral postupně ve třech šaržích zpracovatel Miloš Minařík z Opatovic.
Riziková vejce
- Dodavatel: Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o.
- Schvalovací číslo: PL 30221304 a PL 30221321
- Adresa: Zylice 35A, 63900 Rawicz, Polsko
- Seznam šarží (datum minimální trvanlivosti):
22–10–2016, 25–10–2016, 31–10–2016, 3–11–2016, 4–11–2016, 5–11–2016, 6–11–2016, 7‑11‑2016, 8–11–2016, 10–11–2016, 13–11–2016, 14–11–2016, 15–11–2016
„Vejce uvedených šarží budou po stažení neškodně zlikvidována. Spotřebitelům, kteří by měli vejce z výše uvedených šarží ve své domácnosti, doporučujeme jejich vrácení v místě prodeje,“ říká mluvčí SVS Petr Pejchal.
Původ vajec zjistíte podle kódu producenta, více o značení vajec ve speciálu Chytrý nákup.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také ze špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.
Zdroj: SVS