Tam je ještě jeden problém. Vejce našich praprababiček byla zdravá, protože tenkrát do nich nedokázala proniknout salmonela a tak byla bezpečná i syrová vejce (narozdíl třeba od kachních, která se v kuchyni právě kvůli salmonele nepoužívala). Bohužel koncem 19. století bakterie salmonely zmutovala a získala schopnost proniknout i do slepičích vajec. Od té doby jsou pokrmy ze syrových vajec rizikové.
"Buď byla dříve jiná vejce, podstatně větší (alespoň mě už výše zaujala váha až 9 dkg), přitom ale trvalo kratší dobu je uvařit, anebo si naše prababičky a praprababičky pod pojmem vejce na tvrdo představovaly něco jiného."
Správně je třetí možnost: naše babičky a prababičky neměly vajíčka nachlazená z lednice jako my (2-3 stupně), ale ukládaly je do spíže (8-12 stupňů podle ročního období). Zkuste schválně jedno vajíčko vyndat z ledničky tak dvě hodinky před vařením, a pak je dát sedm minut vařit společně s jiným, z ledničky čerstvě vyndaným.