Připravit knedlíky jako z obrázků, to chce dobrý recept, cvik a kuchařku, která vás správně navede. A když píši kuchařku, nemyslím tím nějakou šikovnou ženu z masa a kostí, ale tu papírovou, která před pár dny opustila tiskárnu a namířila si to do knihkupectví. Nese jméno Velká knedlíková kuchařka a rozhodně to není jen nějaký soubor receptů na „patnáct bramborových a dvacet houskových knedlíků podle mojí babičky“. Tohle je jedna z mála kuchařek, která by se mohla v rodinách předávat po generace. A vy se dozvíte proč, i to, jak tato kuchařka vznikala.
Co se dozvíte v článku
Co s hromadou receptů?
Na začátku byla velká hromada zajímavých receptů od Petra Kosinera, nekorunovaného knedlíkového krále z výrobny knedlíků Knedlíky Láznička (na serveru Vitalia.cz jsme o téhle knedlíkárně psali už před pár roky). Právě Petr Kosiner řadu let na Facebooku zveřejňoval tipy na přípravu různých knedlíků a až na popud svých fanoušků se rozhodl dát svým receptům řád, míry a váhy – a recepty vydat knižně.
Jenže ono vzít stovky receptů, svázat je a vydat, to není žádný kumšt, to nemá nápad. Výsledkem by byla jen nudná kuchařka, na niž by na pultech prodejen sedal prach. A po tom Petr Kosiner netoužil. Chtělo to knedlíky čtenářům chytře „prodat“, vymyslet, jak zaujmout. Proto Petr Kosiner ke spolupráci přizval food editorku Kateřinu Bednářovou, která recepty rozčlenila do srozumitelných kapitol a „uvařila“ je tak, aby čtenář při čtení neztratil pozornost, i když jde „jen“ o knedlíky.
A aby i začátečníkovi byla kniha co platná, úvodního slova se v knize ujala Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařek pro dceru a Hovorů s řezníkem (velký rozhovor s Florentýnou si můžete přečíst zde). Právě ona na samém začátku knihy jasně a detailně popsala základní těsta i postupy při přípravě knedlíků. Ať už bramborových, houskových, houskových kynutých, nebo těch ovocných.
Originální řazení kapitol
Kateřina Bednářová potom navrhla nečlenit knihu podle druhu knedlíků, jak by se nabízelo, ale podle toho, k jakému pokrmu je lidé budou připravovat. Zda k pečeni, omáčce, do polévky, nebo ke zvěřině. Ono totiž (obvykle) není jedno, jaký knedlík k jakému jídlu podáváte.
Knedlík, který připravíte k jelenímu, dančímu nebo zaječímu masu, musí být hutnější, aby vyvážil jemnost masa. „K tučnějším masům, třeba k huse, zas potřebujete knedlík, který do sebe nasákne výpek. Ke koprovce nemůžete udělat bramborový knedlík, protože by to dohromady nefungovalo, stejně jako u svíčkové,“ vysvětluje Kateřina Bednářová.
Knedlíková kuchařka není jen o knedlících
Knedlíková kuchařka vychází z receptů na základní česká jídla, třeba svíčkovou, guláš či koprovku, a k nim pak nabízí různé variace knedlíků, které se s nimi snoubí. „Když já jako čtenář uvidím skvělý fazolový knedlík, který mi autoři knihy doporučí ke guláši na černém pivě, tak by mi bylo líto, že v té kuchařce recept na takový guláš nenajdu,“ popisuje food editorka, proč je v kuchařce více receptů než jen těch knedlíkových.
Najdete tu i pěknou řádku tipů na různé úpravy zelí – z kedlubny či cukety, na špenát z medvědího česneku či mangoldu, ale i nevšední variaci na klasické výpečky, zde z tempehu.
Tolik druhů knedlíků snad ani neexistuje…
„Když jsem začal na Facebooku zveřejňovat první recepty na knedlíky s tím, že bych jich pro začátek napsal padesát, vzbudilo to u našich fanoušků velké pobavení, prý tolik druhů knedlíků ani není. A vidíte, dnes jich máme zveřejněných před dvě stě,“ říká Petr Kosiner.
A v knize jich pak najdete celkem veletucet, tedy sto čtyřicet čtyři. Podle Petra Kosinera je jen dvacet procent těch základních, další patří do škatulky méně známých až netradičních knedlíků. Na své si tak přijdou i ti, kteří chtějí vyzkoušet ke španělskému ptáčkovi bramborovou roládu či candátové knedlíčky do rybí polévky. Zajímavá je i kapitola krajových knedlíkových specialit, kde si k houbové omáčce uvaříte chlebový knedlík anebo sklářský se zelím. Zvláštní místo si v knize vysloužily i knedlíky slané či sladké pojímané jako hlavní chod.
A pokud máte pocit, že vám tato kniha nemá co nabídnout, neb jste z knedlíků od babičky vyrostli, protože jsou moc nezdravé, moc houskové nebo moc hutné, i pro vás je tu celá řada knedlů, které vás ke klasickým českým jídlům budou bavit. Použity do nich byly ingredience pro knedlíky vyloženě netradiční: mrkev, jáhly, cizrnová mouka, špaldové pukance, černá čočka nebo perník na strouhání.
Pro koho je kuchařka určená?
„Tato kuchařka je ideální pro ty, kteří se začínají učit vařit a neví, jak například připravit svíčkovou, a už vůbec neví, co k ní připravit; tak i pro ty, kteří svíčkovou umí perfektně, ale chtěli by si k ní vyzkoušet něco jiného než jen houskový knedlík. Třeba svatební knedlík s mandlemi nebo dýňový noček, což jsou speciality pana Kosinera,“ říká Kateřina Bednářová.
První díl našeho knedlíkového seriálu jsme začali představením unikátní kuchařky, která v sobě skrývá (nejen) veletucet knedlíků. V dalších dílech se můžete těšit na nejlepší bramborový a houskový knedlík, na celou řadu netradičních, ale moc chutných knedlů a závěrem si probereme jeden speciální knedlík z Rakouska, který je na podzimní obědy jako dělaný. Budiž knedlík!