Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu mleté vepřové maso prodávané v prodejnách obchodního řetězce Lidl. Laboratorní vyšetření v něm odhalilo nadlimitní obsah antibiotika amoxicilinu.
Limit byl překročen šedesátkrát
Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla šedesátkrát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg.
Co je to amoxicilin
Patří do skupiny penicilinů. Jde o nejpoužívanější skupinu antibiotik ve veterinární medicíně. Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce. Z tohoto důvodu jsou pro peniciliny stanoveny nízké limity v potravinách, tzv. MRL (maximální limit reziduí).
Při okamžitě zahájeném došetřování případu bylo zjištěno, že provozovatel v mezidobí mezi odebráním vzorku a obdržením výsledků použil masový ořez k výrobě výše popsaného produktu. 3. 10. 2021 bylo veškeré množství vyexpedováno do skladů obchodního řetězce Lidlu.
SVS nařídila stahování daného výrobku z tržní sítě a jeho následnou likvidaci. Lidé, kteří mají maso doma, by jej rozhodně neměli konzumovat a mohou jej vrátit v prodejně, ve které jej zakoupili.
Produkt stažený z prodeje:
Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg
Výrobce: MASO UZENINY POLIČKA s. s.
Číslo šarže: 207237
Datum použitelnosti: 10. 10. 2021
Celkové množství: 17 430 kg
Nejde o první závadné maso z Poličky
Už v červenci letošního roku měli v Lidlu potíže s mletým masem – Tatarákem z českých chovů – Tatarský biftek 250g z Maso Uzeniny Polička. Tehdy v něm byla zjištěna přítomnost typu bakterie Escherichia coli, který je schopný produkovat shiga-toxin.
Shiga toxiny způsobují mimo jiného průjmy a mohou poškodit ledviny.
Antibiotika se v chovech používají, ale…
Antibiotika se v chovech hospodářských zvířat používají v medicínsky odůvodněných indikacích s cílem zachování dobrého zdravotního stavu a užitkovosti a jejich odpovědné používání přináší řadu pozitiv. Minimalizují například četnost, závažnost a zdravotní dopady výskytu infekčních onemocnění zvířat a s tím spojené i nepříznivé ekonomické dopady. Proto, že používání antibiotik přináší také řadu rizik, je v celé Evropské unii od roku 2006 zakázáno používat antibiotika coby stimulátorů růstu a produkce u potravinových zvířat.
„V České republice se díky opatřením na úrovni Ministerstva zemědělství, chovatelů a veterinárních lékařů zlepšuje zdravotní stav zvířat. I díky pravidelné kontrole Státní veterinární správy v oblasti reziduí léčiv je situace velmi dobrá,“ doplnil tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.