Státní veterinární správa v posledních deseti dnech rozhodně nezahálela. V různých koutech České republiky kontrolovala prodej masa a masných výrobků a nestačila se divit. Jen v Královéhradeckém a Pardubickém kraji našla na padesát kilo masa, které bylo vhodné leda k likvidaci, nikoli k prodeji. Na farmářském trhu v Liberci se zas objevila přepravka plná uzených mas a klobás, o jejichž původu a složení se kontroloři mohli jen dohadovat. Uvedeno totiž nikde nebylo.
Teplá játra dochladit a padesát kilo masa vyhodit
Benevolentní přístup zvolili kontroloři v Pardubickém a Zlínském kraji. Kilo vepřových jater v Holicích a zhruba tři kilogramy párků a klobás v Koryčanech bylo nařízeno dochladit na legislativou předepsanou teplotu – u drobů do třech stupňů a výrobcem stanovenou teplotu v případě párků a klobás. Bylo to možné z toho důvodu, že sice teplota byla překročena, ale výrobky nejevily známky smyslových změn.
Čtěte dále: Hledali metanol a našli neuvěřitelný binec
Podstatně větší nedostatky našli pracovníci Státní veterinární správy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Zde se totiž objevily výrobky s prošlým datem použitelnosti.V prvním případě šlo o 35,5 kg balené uzené vepřové kýty a o tři krůty, ve druhém případě šlo o prošlé masné polotovary, zhruba dvanáct kilogramů masových směsí. V obou případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, popřípadě o likvidaci výrobků.
Liberec měl klobásy bez původu
Na farmářském trhu v Liberci veterináři zjistili jednu přepravku uzených mas a klobás, a to bez jakéhokoli názvu, bez data použitelnosti, trvanlivosti, skladovacích podmínek, chybělo i složení a uvedení původu. Toto zjištění vedlo kontrolory k okamžitému uzavření stánku. Prodejci bude uložena pokuta.
Čtěte také: To nejlepší maso není ani čerstvé ani krásně růžové
Ve Zlínském kraji zjistili inspektoři v chladírně prodejny téměř sedm kilogramů mletého masa do zásoby. To nelze. Mleté maso lze umlít přímo před zákazníkem, popřípadě vyrobit polotovar, ale namlít maso předem dovoleno není. Navíc u tohoto masa nebyla dodržena ani teplota. I zde musí provozovatel počítat s uložením pokuty.
Zdroj: Tisková zpráva SZPI