Státní veterinární správa našla padesát kilo prošlého masa

Sdílet

 Autor: SXC
Státní veterinární správa přichází s další várkou svých zjištění. Opět se prodávalo prošlé maso, klobásy a uzené bez původu a mleté maso připravené do zásoby. Kde prohřešky zjistili?

Státní veterinární správa v posledních deseti dnech rozhodně nezahálela. V různých koutech České republiky kontrolovala prodej masa a masných výrobků a nestačila se divit. Jen v Královéhradeckém a Pardubickém kraji našla na padesát kilo masa, které bylo vhodné leda k likvidaci, nikoli k prodeji. Na farmářském trhu v Liberci se zas objevila přepravka plná uzených mas a klobás, o jejichž původu a složení se kontroloři mohli jen dohadovat. Uvedeno totiž nikde nebylo.

Teplá játra dochladit a padesát kilo masa vyhodit

Benevolentní přístup zvolili kontroloři v Pardubickém a Zlínském kraji. Kilo vepřových jater v Holicích a zhruba tři kilogramy párků a klobás v Koryčanech bylo nařízeno dochladit na legislativou předepsanou teplotu – u drobů do třech stupňů a výrobcem stanovenou teplotu v případě párků a klobás. Bylo to možné z toho důvodu, že sice teplota byla překročena, ale výrobky nejevily známky smyslových změn.

Čtěte dále: Hledali metanol a našli neuvěřitelný binec

Podstatně větší nedostatky našli pracovníci Státní veterinární správy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Zde se totiž objevily výrobky s prošlým datem použitelnosti.V prvním případě šlo o 35,5 kg balené uzené vepřové kýty a o tři krůty, ve druhém případě šlo o prošlé masné polotovary, zhruba dvanáct kilogramů masových směsí. V obou případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty, popřípadě o likvidaci výrobků.

Liberec měl klobásy bez původu 

Na farmářském trhu v Liberci veterináři zjistili jednu přepravku uzených mas a klobás, a to bez jakéhokoli názvu, bez data použitelnosti, trvanlivosti, skladovacích podmínek, chybělo i složení a uvedení původu. Toto zjištění vedlo kontrolory k okamžitému uzavření stánku. Prodejci bude uložena pokuta.

Čtěte také: To nejlepší maso není ani čerstvé ani krásně růžové

Ve Zlínském kraji zjistili inspektoři v chladírně prodejny téměř sedm kilogramů mletého masa do zásoby. To nelze. Mleté maso lze umlít přímo před zákazníkem, popřípadě vyrobit polotovar, ale namlít maso předem dovoleno není. Navíc u tohoto masa nebyla dodržena ani teplota. I zde musí provozovatel počítat s uložením pokuty.

Zdroj: Tisková zpráva SZPI

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).