Podle zákona lze burčák prodávat od prvního srpna do třicátého listopadu. Začátkem druhého prázdninového měsíce však kvůli vrtkavému počasí mnoha předchozích let burčák prakticky nikde nekoupíte. Ke konci srpna už je ale situace lepší. Například Château Valtice ve své Vinařské pohotovosti svůj první burčák roku 2021 prodávalo už v pátek 13. srpna. A další akce už se chystají. Ta nejbližší, která bude zaměřená hlavně na tři druhy burčáku a pětatřicet druhů vín, se uskuteční v pátek 3. 9. a v sobotu 4. 9. a v obci Zaječí na Jižní Moravě, kde proběhnou tradiční burčákové slavnosti.
Dobrovolný svazek obcí Modré Hory chystá pro všechny turisty a cyklisty podzimní putování mezi vinohrady a sklípky s chutí burčáku. Uskuteční se v sobotu 4. 9. Start je naplánovaný z Velkých Pavlovic. 10. září proběhne Volba Miss Burčák se zajímavými soutěžemi a disciplínami, a to ve Valtickém Podzemí.
Burčák se ředí vodou a doslazuje. A to se nesmí
Zatímco na výše uvedených akcích/vinobraních máte vysokou pravděpodobnost rovnající se jistotě, že když si koupíte burčák, tak skutečně burčák dostanete, jinde už tuto jistotu mít nemusíte. Ostatně kontrola burčáků Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí v roce 2019 přinesla vyšší počet nevyhovujících vzorků i vyšší míru závažnosti zjištěných pochybení než v předchozích letech. Prodejci tehdy burčák pančovali přidáním cukru i vody.
Bílý a červený burčák
Poznejte ten nejlepší burčák
Jak praví čeští vinaři, ten nejlepší burčák je však vždy u konkrétního vinaře. Důvod je prostý. Burčák již z podstaty nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin (maximálně vydrží jeden až dva dny).
„Dobrý burčák by měl být světlý, mléčný, příjemné vůně a sladší v chuti. Neměl by mít nahnědlou barvu ani kvasinky usazené na dně lahve, nesmí z něj být cítit alkohol a nesmí být ani kyselý,“ vypočítává charakteristiky oblíbeného nápoje hlavní someliér Salonu vín Marek Babisz.
Pokud je burčák již kalný, většina cukru je prokvašená, burčák není svěží a sladký, naopak už má hodně alkoholu (klidně deset procent). Naopak burčák v nejlepší kondici má jen tři až šest procent alkoholu.
Galerie: Slavnosti vína ve Valticích s burčákem
Pověry a mýty o burčáku
S burčákem se neťuká – pravda
„Burčák je kvasící mošt a je mezi vinaři taková pověra, že pokud si s kvasícím moštem přiťuknete, můžete ho probudit a následné víno se může pokazit,“ vysvětluje Marek Babisz.
Pevně uzavřená lahev může bouchnout – pravda
„Určitě byste neměli při transportu lahev zcela uzavřít, netřepat s ní a nevystavovat ji vysokým teplotám. Hlavně nenechávat lahev v rozpáleném autě,“ varuje zkušený someliér. Výbuch PET lahve je sice výjimečný, ale za určitých podmínek k němu dojít může. Většinou však přehřátý burčák exploduje až po otevření petky.
„Uzávěr lahve nikdy neutahujte, vždy ho nechejte lehce povolený tak, aby mohlo CO2 unikat z lahve. Pod uzávěrem nechejte vždy volné místo, stačí zhruba deset procent, aby se CO2 a pěna měly kde hromadit,“ přidává Babisz další doporučení.
Kolik krve, tolik burčáku? – není pravda
Občas se říká, že člověk by měl vypít burčáku tolik, kolik má krve, že tím posílí své zdraví. Burčák je sice zdraví prospěšný, ale s jeho množstvím se to nemá přehánět. „I když má burčák nižší obsah alkoholu, obsahuje velké množství CO2, které násobí jeho účinek. Druhým nebezpečím je to, že připomíná spíše sladký mošt, a lidé mají pocit, že ho lze vypít neomezené množství. Opak je ale pravdou, zlom nastává velmi rychle a intenzivně,“ varuje Marek Babisz s tím, že více než litr burčáku za den by rozhodně pít nedoporučoval.