Zvýšený příjem vitamínu D může člověku pomoci uchovat si ve vyšším věku duševní svěžest. Uvádí se to ve studii lékařů z univerzity v Manchesteru, informuje o tom agentura ČTK.
Vitamín D se vytváří v kůži působením slunečních paprsků. Obsahují ho také některé potraviny jako rybí tuk, mléko a játra. Má velký význam pro zachování pevnosti kostí, rovněž nedávné studie ukázaly, že může chránit před rakovinou a cévními onemocněními.
David Lee a jeho kolegové z Manchesteru porovnávali poznávací schopnosti více než 3000 evropských mužů ve věku 40 až 79 let a zjistili, že ti s nízkou úrovní vitamínu D dosáhli při testu zaměřeném na duševní čilost slabších výsledků.
Vzhledem k rozsahu studie a k tomu, že bere v úvahu množství faktorů schopných ovlivnit mentální kapacity starších lidí, jde o jeden z dosud nejsilnějších důkazů spojitosti mezi úrovní vitamínu D a duševní svěžestí, řekl Lee.
Jakým způsobem vitamín D duševní svěžest ovlivňuje, badatelé přesně nevědí. Za jedny z možností označili roli tohoto vitamínu při zvyšování určité hormonální aktivity nebo při ochraně neuronů v mozku.
Autoři studie však zdůraznili, že bych jejich závěry neměly vést k tomu, že by se lidé měli zvýšeně opalovat a více pobývat na slunci. To může výrazně zvýšit riziko rakoviny kůže.