Vídeňské párky obsahují méně masa, než tvrdí výrobci

2. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy časopisu dTest.

Podíl masa v uzeninách je jedním z kritérií, kterým se řídíme při výběru. Ani toto vodítko ale není spolehlivé, jak ukázaly závěry testování vídeňských párků.

Podle tzv. špekáčkové vyhlášky musí výrobek, který chce nést označení „vídeňský párek“ obsahovat nejméně 55 % hovězího, vepřového či telecího masa a maximálně 40 % tuku. Nesmí obsahovat žádné strojně oddělené maso, tzv. separát ani drůbeží maso.

Tip: První pomoc při nákupu potravin

Časopis dTest podrobil rozboru patnáct výrobků s názvem „vídeňský párek“. „Požadavky splnily všechny testované výrobky, byť párky z Tesca splnily požadavek na minimální podíl masa až po započtení přípustné odchylky měření,“ uvádí manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Přečtěte si: Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách

Masa je v párcích až o 17 % méně

Párky sice splnily podmínky označení, test však ukázal, že výrobci mnohdy uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen.

Nejvyšší rozdíl mezi skutečným a deklarovaným obsahem masa činil téměř 17 % v neprospěch spotřebitele, a to u vídeňských párků z řetězce Coop. Kilogram masa v nich obsažený přijde zákazníky na 323 Kč. Také další výrobek, již výše zmíněné Tesco párky vídeňské, v testu neobstál. Ačkoliv jejich etiketa slibovala 65 % masa, obsahovaly tyto párky nejméně masa ze všech, a to pouhých 49 %. Dalším produktem s nedostatečným hodnocením byly vídeňské párky Lidl Pikok. Na jejich obalu je uvedeno 80 % masa, ačkoliv laboratorní testy prokázaly pouhých 64 %. „K uvedeným třem produktům jsme podali podněty na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ říká Václav Beneš. Celkem šest výrobků z patnácti testovaných obsahovalo méně masa, než výrobci uváděli na obalu.

V šesti značkách párků byla rovněž prokázána přítomnost glutamátů, které dodávají jídlu masovou chuť. Jejich hlavním úkolem je zakrýt mdlou chuť škrobu a sóji obsažených v uzeninách. Právě těmito přísadami nahrazují výrobci chybějící maso.

Zdroj a více informací: dTest

Čtěte dále: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).