Hlavní navigace

Víkend bude patřit burčáku. První hrozny už jsou sklizené

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jeden rok máme burčák hned v první srpnové dny, jindy, jako například loni, si musíme počkat až na konec letních prázdnin. Letos to vypadá slibně, přestože jarní mrazíky napáchaly na vinohradech velké škody.

Sezóna burčáku každoročně začíná přesně 1. srpna, ale nestává se, že by už v tento den vinaři tento zkvašený mošt nabízeli. Nestihnou to ani letos, ale víkend, ten už burčáku patřit bude.

Kroupy se vinicím vyhnuly

Letošní jarní mrazy poškodily většinu vinic v Čechách, koncem dubna se do medií dostala informace, že zamrzlo 40 procent vinohradů. Přestože vinohradníci zapalovali protimrazové svíce a používali postřik proti mrazu, škody šly do milionů korun. I tak se už brzy, jen za pár dní, můžeme těšit na první letošní výsledky práce zdejších vinařů.

Prodávali burčák, který nemá bublinky. A to se smí? Přečtěte si také:

Prodávali burčák, který nemá bublinky. A to se smí?

„Kroupy se našim vinicím na Valticku a kolem Pálavy v letošním roce naštěstí vyhnuly, ale ne všichni vinaři měli takové štěstí. To je však příroda. Teplé jaro pak přineslo i dostatek vláhy a vše se začalo jevit mnohem příznivěji. Vinice se zazelenaly, hrozny začaly dozrávat a při pohledu na upravené nádherně přírodou probarvené vinohrady na moravských a českých svazích zvláště při západu slunce musí každému srdce zaplesat,“ říká David Šťastný, ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Burčák se začne prodávat už první srpnový víkend

Autor: Vitalia.cz

Co je to burčák?

Burčák je pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR.

Prodává se od 1. srpna do 30. listopadu. U burčáku by měl vždy být označený jeho výrobce.

Burčák letos dřív než loni

Díky teplejšímu jaru, a především velmi slunnému létu, letošní vinařský ročník slibuje hodně zajímavou úrodu a bude určitě odlišný od těch předcházejících. Díky nadprůměrným teplotám dochází k rychlejšímu dozrávání hroznů, které budou pravděpodobně zralé oproti loňskému roku o 14 dnů dříve.

Galerie: Prodej burčáku

Nejranější je Augustovskij

„V minulých letech jsme začali sbírat rané odrůdy hroznů jako Muller Thurgau už v druhé polovině srpna. Nejranější odrůdu, kterou má naše skupina Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice a je zřejmě nejranější odrůdou na Moravě vůbec, je odrůda Augustovskij,“ pyšní se vinař. Jde o takovou vinařskou raritu. Tu vinaři z Château Valtice vysadili před pěti lety na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích.

„Máme ve výsadbách řadu dalších raritních odrůd, které jsou buď nové, nebo se u nás nikdy nepěstovaly. Jde o odrůdy jako Cabernet Blanc, Bouvierův hrozen, Tramín žlutý nebo Petit Verdot, Cabernet Franc, Shiraz nebo Carmennere,“ uvádí David Šťastný.

Pijete burčák?

První burčák už o víkendu 2.–4. srpna

Včera, 30. července, vyrazili ve Valticích na sběr hroznů. Předpokládaná cukernatost byla 16–17 stupňů ČNM (zkratka pro český normalizovaný moštoměr, který se užívá k měření přírodní cukernatosti moštu, udává kg cukru ve 100 l moštu).

O víkendu 2.–4. srpna už bude čerstvý burčák připraven v rodinném vinařství ve Valticích. Klasicky ale bude k mání po celé české republice začátkem září, kdy začnou burčákové slavnosti.

Čeho si všímat při koupi burčáku

  • Až si budete burčák kupovat, prohlédněte si jeho barvu, přivoňte si k němu a také si ho poslechněte. Jaké by tedy měl mít vlastnosti?
  • Zbarvení: mléčně smetanové až okrové, max. jen mírně nahnědlé
  • Vůně: lehce kvasinková a hroznová, je cítit po odrůdě (je možné lehce vnímat i droždí pocházející z kvasinek)
  • Chuť: příjemně sladká, v pozadí s kyselinou
  • „Dynamika“ burčáku: měl by tzv. prskat (kvašení), jsou v něm pozorovatelné drobné perličky (uvolňování oxidu uhličitého), které ukazují, že je živý

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).