Hlavní navigace

Virus HPV ohrožuje i muže. Způsobuje nádory penisu, mandlí, jazyka, hltanu či konečníku

19. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Když se řekne virus HPV, dnes už se zřejmě většině lidí vybaví, že způsobuje jedinou rakovinu, proti níž se dá očkovat. Konkrétně nádory děložního čípku u žen. Jenže to je jen část pravdy – stejný virus může vyvolat vznik nádorů i na úplně jiných místech lidského těla, například hltanu nebo konečníku. Onemocnění lze přitom předejít očkováním.

S HPV neboli lidským papilomavirem se během života setká osmdesát procent lidí. Naprosté většině z nich většinou nic neudělá, jejich imunitní systém si s ním dokáže poradit. U malé části lidí může způsobit rakovinu. 

A ačkoli se roky mluvilo především o tom, že virus HPV, respektive viry HPV – je jich totiž více typů, způsobují zejména rakovinu děložního čípku u žen, a proto se původně očkovaly jen dívky, teď lékaři i na základě statistik a výsledků různých studií varují – viry napadají jak ženy, tak muže. 

A mohou způsobit rakovinu například v oblasti hltanu, mandlí, kořene jazyka nebo konečníku. Pro muže však, na rozdíl od žen, neexistují testy, které by přítomnost HPV v těle potvrdily. Ženy mohou chodit na pravidelný screening ke svému gynekologovi, který odebírá vzorek z čípku a následně se v laboratoři zjišťuje, zda je vše v pořádku. Muži se však o tom, že se nakazili virem, většinou dozví až tehdy, když onemocní oni sami nebo jejich partnerka. 

Viry způsobují asi pět procent všech případů rakoviny. 

Kluci pomalu dohánějí v očkování proti HPV holky. Nově bude na pojišťovnu už od 11 let Přečtěte si také:

Kluci pomalu dohánějí v očkování proti HPV holky. Nově bude na pojišťovnu už od 11 let

Rozvoji nemocí, které způsobuje lidský papilomavirus, lze přitom předcházet očkováním. Je třeba apelovat na rodiče, aby nechali očkovat nejenom své dcery, ale i syny. Včasná vakcinace jim poskytne účinnou ochranu před rozvojem onemocnění, místopředseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Petr Fifka, který svolal do sněmovny kulatý stůl na toto téma. Podle něj je cílem rakovinu způsobenou HPV v České republice zcela vymýtit, nebo ji alespoň dostat na úroveň vzácného onemocnění. To se podařilo například v Austrálii u rakoviny děložního čípku.

Nádorů v krku kvůli HPV přibývá

Je pravda, že pokud jde o rakovinu, u žen se po setkání s virem spíše vyvine karcinom čípku neboli hrdla děložního, u mužů pak dominují nádory orofaryngu, tedy ústní části hltanu. Počet těchto pacientů neustále roste. 

Zatímco v roce 2011 mělo rakovinu orofaryngu 23 procent všech pacientů s nádory v oblasti ORL, o 5 let později už to bylo 27 procent, a v roce 2020 dokonce 30 procent, vyčíslil docent Milan Vošmik, člen výboru České onkologické společnosti. Jinými slovy, stoupá podíl nádorů v této oblasti, které způsobil virus HPV, zatímco mírně klesá vliv kouření na rakovinu v oblasti krku. 

Z nádoru lékaři dokážou zjistit, zda jej způsobil vir HPV, a dokonce umí určit přesně kmen. HPV stojí za karcinomem ústní části hltanu z 60 až 80 procent, vysvětluje onkolog Milan Vošmik. Je pravda, že pokud za rakovinu může virus HPV, je šance na vyléčení vyšší, než pokud jej způsobilo kouření či alkohol. Ale díky očkování je možné se onemocnění spuštěného virem vyhnout úplně. 

Nádory přitom hrozí i mladým lidem. Před několika týdny se mi ozval mladý, asi třicetiletý muž s tím, že mu našli rakovinu penisu způsobenou virem HPV. Kvůli léčbě bohužel o penis přišel a to mu sebralo chuť žít, říká Michaela Tůmová, místopředsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů. Byla by nejradši, kdyby něco podobného už nikdy slyšet nemusela, proto rovněž doporučuje očkování jako nejlepší možnou prevenci. Vyzveme muže nejenom k pravidelné kontrole varlat, ale i k očkování proti HPV, doplňuje Tůmová. 

Hrozí jí rakovina, po porodu ji proto nejspíš čeká operace. Dalo se jí předejít očkováním Přečtěte si také:

Hrozí jí rakovina, po porodu ji proto nejspíš čeká operace. Dalo se jí předejít očkováním

Zdravotní pojišťovny hradí očkování proti HPV od ledna letošního roku všem dívkám a chlapcům ve věku od 11 do 14 let – před tím, než oslaví patnácté narozeniny. Podle lékařky Hany Cabrnochové, místopředsedkyně České vakcinologické společnosti, je však v Česku proočkováno jen asi 50 procent chlapců a 70 procent dívek. 

Podle Světové zdravotnické organizace by přitom pro vymýcení HPV asociovaných karcinomů bylo třeba proočkovat 90 procent dívek a zvýšit proočkovanost i u chlapců. Naším cílem by tedy měla být včasná vakcinace dětí. Vakcíny proti HPV jsou nejúčinnější, pokud jsou podány předtím, než je osoba vystavena viru, vysvětluje lékařka s odvoláním na výsledky studií a praxi v jiných zemích. 

Ukázalo se mimo jiné, že část dětí a dospívajících už se s virem setkala, ačkoli jim třeba bylo sotva dvanáct. Nepřenáší se totiž jen pohlavním stykem, ale i kontaktem kůže či sliznic, nějakou dobu dokáže přežít i na površích, nezničí ho ani každá dezinfekce. 

Zvažujete očkování proti HPV, necháte / nechali jste očkovat děti?

Odborníci budou podle lékařky usilovat o to, aby zdravotní pojišťovny proplácely očkování proti HPV i dětem starším 14 let a také mladým dospělým, kterým v dětství tato šance z různých příčin unikla, a pro které je přitom očkování stále účinné.

Jak vypadá screening rakoviny děložního čípku? 

Z dat z klinických hodnocení a dalších dostupných analýz vyplývá, že má stále smysl očkovat také dospělé muže a ženy. Tedy ty, kteří se již s HPV infekcí s největší pravděpodobností setkali. Očkování totiž poskytuje ochranu proti širšímu spektru rizikových typů HPV a k nákaze může dojít v průběhu života opakovaně, různými typy viru. 

Praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat ‚na pojišťovnu‘ registrované pacienty do 15. roku života, kterým vakcínu hradí zdravotní pojišťovny. Rádi bychom očkovali i starší děti a mladé dospělé, na ty se ale úhrada pojišťoven nevztahuje. Jsme také připraveni očkovat starší samoplátce a seznamovat je s riziky HPV infekcí v rámci preventivních prohlídek, slibuje Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

HPV 

  • Lidský papilomavirus
  • Jedna z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí, týká se jak žen, tak mužů. Šíří se i při orálním sexu, mazlení nebo přes kontaminované předměty, třeba ručníky.
  • HPV infekce způsobuje až 98 procent případů rakoviny děložního hrdla a 90 procent případů genitálních bradavic. Podíl HPV infekce na karcinomech dutiny ústní a orofaryngu se celosvětově různí, u některých typů dosahuje až 80 procent. Výskyt tohoto typu karcinomu stoupá, především u mužů – týká se jich více než čtyři z deseti nových případů rakoviny způsobených HPV.
  • Infekci nelze vyléčit, lze pouze utlumit její projevy, respektive onemocnění, které vyvolala. O pacienty se tak starají gynekologové, onkologové, dermatovenerologové, lékaři ORL, urologové a proktologové. 
  • Jedinou prevencí je očkování, u žen se při gynekologických prohlídkách ještě provádí v pravidelných intervalech screening karcinomu děložního hrdla, respektive test na detekci DNA HPV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).