Po přemíře betakarotenu budete vypadat jako mrkev

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Určitě si pamatujete, jak vám jako malým dětem neustále předhazovali, abyste jedli mrkev, protože je dobrá na oči. I za syndromem „suchého oka“ stojí nedostatek vitamínu A. Co všechno vlastně víme o vitamínu A a betakarotenu?

Vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Není potřeba ho přijímat denně. Vyskytuje se ve dvou formách, buď jako retinol, obsažený převážně v mase a živočišných produktech, anebo provitamín A – karoten, obsažený v červeném ovoci a zelenině.

Denní doporučená dávka vitamínu A pro muže a kojící ženy je zhruba 1,5 mg, pro ženy, které momentálně nejsou v očekávání, cca 1,2 mg. Těhotné ženy si však musí dávat pozor na to, aby to s vitamínem A nepřehnaly, protože hrozí riziko narušení správného vývoje plodu. Dětem do tří let se doporučuje přijímat 0,4 mg, dětem kolem sedmi až deseti let 0,7 mg a děti nad deset let už mohou kolem 1 mg tohoto vitamínu.

Obecně lidé, kteří ve větší míře kouří, pijí alkohol nebo užívají hormonální antikoncepci, mají zvýšenou potřebu vitamínu A, proto je potřeba vitamín doplňovat, ovšem především u silných kuřáků rozhodně s mírou. Silní kuřáci by totiž neměli přijímat více než 1 mg vitamínu A denně, protože tím riskují zvýšení nebezpečí vzniku rakoviny plic. Je to způsobeno tím, že dochází k silným vztahovým reakcím mezi volnými radikály. 

Přebytky vitamínu A se ukládají v játrech

Pro všechny věkové skupiny a zejména pro těhotné ženy je rozhodně vhodnější a bezpečnější přijímat vitamín A ve formě beta karotenu v množství cca 16–25 mg denně. Maximální dávky již na hranici bezpečnosti se pohybují od 50 do 200 mg na den. V podstatě ale denní doporučená dávka u betakarotenu nebyla přesně stanovena. Betakaroten totiž není tak toxický jako je vitamín A ve větším množství.

Při předávkování vitamínem A vám hrozí řada nepříjemných tělesných potíží, od poruch vidění, suché a šupinaté kůže, vyrážek, vypadávání vlasů a bolestí hlavy, přes nevolnost, průjem a zvracení až po bolesti kloubů a výrazné zvětšení jater. Protože vitamín A není rozpustný ve vodě, ale v tucích, jeho přebytky se nedají vyloučit močí a ukládají se v játrech. Proto jsou játra živočichů cenným zdrojem tohoto vitamínu.

Předávkování vitamínem A vás dokonce může i zabít, naštěstí toto při běžné konzumaci nehrozí; to byste se museli živit výhradně játry nadupanými retinolem, anebo by se vás musel někdo velmi šikovný chtít pokusit záměrně otrávit. Vzhledem k toxicitě vitamínu totiž při jeho nadměrném příjmu může dojít až k otravě. Zajímavostí je, že k takovým otravám v minulosti docházelo údajně na polárních expedicích v Arktidě, kde se z nedostatku potravy konzumovalo maso a játra tamějších divoce žijících zvířat nebo polárních psů.

Po přemíře betakarotenu budete vypadat jako – mrkev

Pokud se však předávkujete pouze betakarotenem, kromě oranžového zabarvení pokožky vám prakticky nic vážného nehrozí. Budete sice vypadat, jako byste se vykoupali v mrkvové šťávě, ale někdy se právě betakaroten přidává do samoopalovacích i opalovacích krémů, navíc působí jako účinná ochrana před UV zářením. Betakaroten je vlastně oranžové barvivo, lykopen pak červené a obojí najdete převážně v ovoci a zelenině.

Maminky batolat by si měly dávat pozor na to, aby své dítě nepřekarotenovaly v dobré víře, že mu prospěje pít desetkrát denně šťávičky z mrkvičky a jiné podobné produkty kojenecké výživy obsahující betakaroten. Sama jsem takové dítě viděla na vlastní oči. Mělo zcela oranžové dlaně. Jeho matka ho vzala k dětskému lékaři a ten jí doporučil, aby mu nedávala tolik šťáv pro děti s obsahem mrkve, pomeranče a podobně. Přebytky betakarotenu na rozdíl od vitamínu A je ale možno z těla vyloučit močí a žádná závažná otrava nehrozí.

Betakaroten je účinná zbraň proti rakovině. Bylo zjištěno, že nikoli retinol, ale právě karoten má ty správné účinky a lze jej užívat takřka bez omezení. Mrkvová šťáva má pak nejrůznější léčebné účinky. Na základě nejrůznějších vědeckých studií se doporučuje, zejména u kuřáků či bývalých kuřáků, pití mrkvové šťávy v množství minimálně půl šálku denně. Bylo zjištěno, že silní kuřáci, kteří s kouřením přestali, mají stále obrovské riziko vzniku onemocnění rakoviny plic v pozdějších letech. Pokud však začnou s příjmem potravin bohatých na betakaroten, riziko se mnohonásobně snižuje.

Přečtěte si: Úplně obyčejná zelenina má vlastnosti k nezaplacení

Těhotné ženy by neměly jíst játra

Vitamínu A je přikládána řada pozitivních vlastností, které jsou nicméně postupně v souladu s postupem výzkumů upřesňovány (protože Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst). Je vynikající antioxidant, působí jako prevence proti rakovině, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje činnost imunitního systému, snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Prospívá při šerosleposti, celkově posiluje zrak, zvyšuje odolnost organismu a sliznic, působí proti stařeckým skvrnám, akné, léčí spáleniny, vředy, kožní problémy, zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů, kůže a dásní, pomáhá při léčbě hyperfunkce štítné žlázy, podporuje růst kostí a ukládání minerálů v kostech.

Je důležitý také pro správnou produkci vajíček, spermií a také pro správný vývoj plodu. Pokud však těhotná žena však přijímá vitamín A v nadměrném množství, riskuje i vznik některých vývojových vad plodu. Těhotné ženy by v žádném případě neměly jíst játra. Pokud si však dopřávají dostatek mrkve, přijímají vitamín A ve formě betakarotenu, a to žádné negativní následky pro jejich plod nemá.

Nedostatek vitamínu A u malých dětí se projevuje zastavením jejich růstu. Z dalších projevů nedostatků obecně často dochází ke ztrátě chuti, zhoršení zraku, vysoušení a šupinatění pokožky, vysychání sliznic, poruše imunitního systému, nervového systému a tvorby kostí. V podstatě při opravdu nadměrném nedostatku vitamínu A může dojít až ke slepotě. Trpíte-li tzv. syndromem suchého oka, nemusíte hned navštěvovat očního lékaře a pořizovat si kapky na zvlhčení očí, to až v druhé fázi. V té první zkuste doplnit vitamín A, buď ve formě retinolu nebo betakarotenu.

K tématu: Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Zdrojem vitamínu A je oranžové a červené ovoce

Výborným zdrojem vitamínu A, jak již bylo zmíněno, jsou játra, z dalších živočišných produktů maso obecně, mléko, vejce, zejména vaječný žloutek, tučné ryby a rybí tuk. Z rostlinných zdrojů mrkev, paprika, rajčata, prakticky veškeré červené, žluté a oranžové ovoce a zelenina, také listová zelenina, například špenát, kapusta či čínské zelí.

Podrobnosti v galerii: Vitamín A a betakaroten v potravinách

Ideální je užívat vitamín A spolu s vitamíny skupiny B, vitamínem C, E, D a fosforem a zinkem. Vitamín A chrání vitamín C před jeho oxidací. U těchto zmíněných vitamínů a prvků existuje vzájemná vazba. Vitamín A je poměrně stálý, nevadí mu tepelná úprava ani mražení. Vitamín A se nachází převážně v živočišné říši, betakaroten výhradně v říši rostlinné. Lepší využití vitamínu a přeměnu karotenů v těle na vitamín A podpoří současný příjem živočišného nebo kokosového tuku a také dostatečný příjem bílkovin ve stravě.

Stačí, když denně sníte dvě středně velké mrkve nebo vypijete 2 dl mrkvové šťávy, pochutnáte si na šesti kouscích sušených meruněk, dáte si k obědu běžnou porci špenátu nebo běžnou porci zeleninového salátu, který bude obsahovat jakoukoli výše zmíněnou listovou zeleninu nebo lépe její směs nebo sníte dva větší trojúhelníky melounu či hrst kustovnice.

Čtěte dále: K doplnění vitamínu C se citrusy moc nehodí

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).