Dobrý den, data se různí, protože - jak říká právě SZÚ - "obsah vitaminu D ovlivňuje řada faktorů (druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj.)." Doporučuje: "Rozhodnete-li se konzumovat ryby (alespoň 2 porce týdně), preferujte tučnější varianty." Jako nejbohatší zdroj se dle jeho analýzy ukázaly ryby uzené (makrela) a marinované (zavináče, sleďové filety),
nejmenší obsah byl detekován v rybách mořských (rybí filé - aljašská treska, mořská štika, filety ze štikozubce…). "...maso tučných mořských ryb obsahuje 5-45 μg vitaminu D3/100 g jedlého podílu. Ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb, které mohou průměrně obsahovat až 3 mg vitaminu D3/100 g u halibuta, 1,5 mg /100 g u makrely a 0,25 mg/100 g tresky. Cenným zdrojem je také maso tučných ryb (sleď, makrela, losos)..." LK, Vitalia.cz