Názor k článku Vitamín D je klíčový. Jiné množství potřebuje dospělý, dítě či senior od Lenka Krbcova - Dobrý den, data se různí, protože - jak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2021 10:19

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, data se různí, protože - jak říká právě SZÚ - "obsah vitaminu D ovlivňuje řada faktorů (druh ryby, místo, kde žije, jaké jsou její zdroje potravy aj.)." Doporučuje: "Rozhodnete-li se konzumovat ryby (alespoň 2 porce týdně), preferujte tučnější varianty." Jako nejbohatší zdroj se dle jeho analýzy ukázaly ryby uzené (makrela) a marinované (zavináče, sleďové filety),
    nejmenší obsah byl detekován v rybách mořských (rybí filé - aljašská treska, mořská štika, filety ze štikozubce…). "...maso tučných mořských ryb obsahuje 5-45 μg vitaminu D3/100 g jedlého podílu. Ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb, které mohou průměrně obsahovat až 3 mg vitaminu D3/100 g u halibuta, 1,5 mg /100 g u makrely a 0,25 mg/100 g tresky. Cenným zdrojem je také maso tučných ryb (sleď, makrela, losos)..." LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).