Vlákno názorů k článku Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají od Nespokojený s úrovní informací - Je tu opět několik nepřesností: - Stále zapomínáte uvádě,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2013 9:53

    Nespokojený s úrovní informací (neregistrovaný)

    Je tu opět několik nepřesností:

    - Stále zapomínáte uvádě, že přestup vitamínu D z kůže do krevního oběhu trvá 2-3 dny a lze ho během této doby zničit smytím mýdlem.
    - Doporučená dení dávka vitamínu D2 pro dospělého (již to je hloupost, nevztahovat to na hmotnost) je zhruba 400IU tedy 10 ug-mikro gramů (1 IU má stejný účinek jako 0,025 µg cholekalciferol/er­gokalciferolu)
    - Za dlouhodobě bezpečnou je nicméně povážána dávka 2000IU (50 ug).
    - Za nárazově bezpečnou je dnes považována dávka 10 000IU (250ug), která se je schopna snadno vytvořit při ozáření kůže celého těla sluncem. Kde jste vzala 80% z doporučené denní dávky (uvádíte 5 ug) je mi záhadou.
    -Čištěný Rybí olej typu B (Jecoris Aselli Oleum) obsahuje 1,5-6,25 ug/1 g vitamínu D3. Polévková lžíce (5 ml) tedy obsahuje (uvažováno s průměrnou relativní hustotou 0,92) přibližně 6,9-28,75 ug vitamínu D3. Konzumuji toto množství pravidelně (minimálně 1/2 roku každý den, pak konzumaci snížím tak na 3-5/7) a předávkování jsem nikdy nezaznamenal, přesto že se pravidelně sluním.

    Toto není schéma pro děti. Občas se pohybuji na hranici maxima vitamínu A.

    Při pravidelné konzumaci 5 ml uvedeného oleje můžete totiž získat až 3450 ug retinolu = 11500IU vitamínu A a při dlouhodobé konzumaci by u 70-80 kg člověka mohlo během půl roku až roku dojít k předávkování. Což by mimochodem nebyla zase až taková tragédie.

    Děti se po jednorázových mega-dávkách (200 000 - 1 000 000 IU) zregenerují - tedy se hladiny retinolu navrátí do přijatelných mezí - zpravidla během několika týdnů. Takovéto předávkování podstupují leckde kvůli nedostatečné stravě 2-4x ročně.

    P.S.
    Myslím, že pokud autoři Vitalie nezačnou používat hlavu a alespoň minimálně bádat, je pro většinu lidí vhodnější zdejší články vůbec nečíst. Špatných informací se většina lidí nedokáže zbavit do konce života. Osobně bych radši žil v nevědomosti.

  • 29. 7. 2013 10:05

    Nespokojený s úrovní informací (neregistrovaný)

    Zapoměl jsem zdůraznit, že předávkování od slunce opravdu nehrozí, protože tělo si prostě vyrobí jen tolik vitamínu D kolik potřebuje.

    Uvedl jsem jen zlomeček informací, týkajích se dávkování. To zásadní proč je vitamín D užitečný, jak funguje, jak se využíval v minulosti a současnosti to ve článku postrádám prakticky zcela.
    Věřte že křivice je sice hrozné onemocnění, ale tuberkulózy, záněty plic, rakovina (vitamín D hraje zásadní roli při regulaci životního cyklu buňky), kožní problémy, autoimunitní problémy,... hovoří již samy za sebe.

    P.S.
    Pokud jde o mne osobně, zcela se vyhýbám čemukoli s přídavkem vitamínu D i vápníku.

  • 29. 7. 2013 10:44

    Nespokojený s úrovní informací (neregistrovaný)

    Objem 5 ml je pochopitelně objem čajové lžičky. Polévkové lžíce má objem 15 ml.

    Konzumuji rybí olej polévkovou lžící. Zde reálně hrozí uvedené předávkování vitamínem A a u dětí snad i vitamínem D.

    Domnívám se že nadbytek vitamínu A rozpoznám a již jsem ho i v minulosti řešil. Myslím ale, že je to docela individuální záležitost a záleží na celkovém nastavení metabolismu a aktuálních potřebách těla. V každém případě, omezit příjem vitamínu A z rybího oleje je velmi snadné a dělám to občas i programově, vždy na pár týdnů (to jsem zapomě uvést).

    Jestli je s rybím olejem - jakožto významným zdrojem vitamínů A, D a mastných kyselin - v něčem problém, tak s oxidací. Je potřeba tomu věnovat zvýšenou pozornost a konzumovat vždy jen perfektní olej, co nejčerstvější a dobře skladovaný.

  • 29. 7. 2013 13:16

    Pavel (neregistrovaný)

    Nu, snad jenom doplnění, vitamín A je sice možní dodávat uměle, ale k jeho plnému využití to stejně nestačí, je třeba přidávat promotory a katalyzátory v tomto případě biochemických reakcí. Je tedy lepší vitamín A doplňovat z přírodní báze. A s tím vitamínem D je taky pár problémů. Tvoří se v kůži, ale jeho smytí je dost pofidérní pojem, v podstatě to není tak jednoduché. Navíc je různá doba expozice u různě pigmentovaných jedinců atd atd.
    A jenom pro doplnění, oba tyto vitamíny, tedy A(retinol) a D(kalciferol a deriváty) jsou rozpustné v tucích. Ale jejich další společná báze tělem už je odlišná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).