V letních měsících lze denní potřebu vitamínu D pokrýt zdravou mírou bezpečného opalování, tato látka se totiž přirozeně tvoří ze slunečního záření. V zimních měsících, kdy se slunce objevuje zřídka, může organismus trpět jeho nedostatkem. A mnohdy trpí, jak potvrdil nedávný výzkum Státního zdravotního ústavu.
Vitamín D lze však naštěstí získat ze stravy. Hojně je obsažen ve vejcích, mléku a mase, problém s jeho deficitem tedy mohou mít hlavně vegané. Ti by ho měli, pro zabránění závažným dopadům nedostatku „déčka“, přijímat formou doplňků stravy. Negativní účinky na organismus má však i předávkování tímto vitamínem, proto je potřeba hlídat si jeho hladinu v krvi.
Význam vitamínu D v těle
„Déčko“ má za úkol vstřebávat vápník a fosfor z trávicího systému do krve. Tyto minerály dopravuje do důležitých životních orgánů, ke kostem a zubům, a pomáhá tak k jejich vitalitě. Posiluje také obranyschopnost organismu a je silným ochráncem před nemocemi, a to i chronickými či nádorovými.
Nedostatek vitamínu D tedy může způsobit celou řadu zdravotních problémů, jako je oslabení imunitního systému, měknutí kostí, u dětí křivice nebo u starších žen osteoporóza. „Mezi důsledky deficitu vitamínu D patří zvýšená kazivost zubů, kožní problémy, poruchy imunitního systému, zvýšení rizika vzniku nádorového onemocnění, diabetu a kardiovaskulárních chorob, ochablost svalstva a možný rozvoj autoimunitních chorob, například roztroušené sklerózy. Jeho nedostatek také nahrává neurologickým chorobám, migrénám, epilepsii, alergiím a výrazným poruchám plodnosti,“ popisuje klinický biochemik Marek Antoš z laboratoře Synlab.
Významnou roli hraje vitamín D také u těhotných a kojících žen, pomáhá totiž předcházet předčasnému porodu a promítá se do vývoje kostí plodu.
Jak v zimě nejlépe doplnit „déčko“
Vitamín D je možné doplnit do těla ve formě stravy, a to nejlépe živočišného původu. Tato forma „déčka“ se nazývá vitamín D3 a je hojně obsažena v tučných mořských rybách, vejcích či mléčných výrobcích.
Galerie: Velký přehled – potraviny obohacené vitamínem D na českém trhu
Vegané, kteří se takovým potravinám vyhýbají, mohou sáhnout po žvýkacích tabletách. Ty se poměrně snadno vstřebávají a představují pro ně nejlepší cestu k doplnění vitamínu D v dostatečném množství.
Déčko je možné získat i z rostlin, hovoříme poté o vitamínu D2, ten je však pro docílení adekvátní hladiny nutné užívat v mnohem vyšších dávkách a jeho vstřebávání velmi zatěžuje organismus.
Hladinu vitamínu D odhalí krevní test
Předejít závažným zdravotním problémům spojeným s nedostatkem, ale i předávkováním vitamínem D, lze díky laboratornímu testu krve, který odhalí jeho aktuální hladinu v organismu. Požádat o něj můžete na odběrových pracovištích nebo u svého praktického lékaře. Na základě výsledků pak vitamín adekvátně doplníte, nebo naopak zregulujete jeho příjem.
„U velkého nedostatku je vitamín D vhodnější doplňovat v nižších denních dávkách 1000 IU/den oproti vysokým dávkám za delší časové období, hrozí totiž předávkování. Vysoké dávky vitamínu D narušují metabolismus vápníku a fosforu, což vede až k poškození srdce a ledvin. Předávkování se neprojeví hned, ale postupně může vést k dehydrataci, zácpě, bledosti, zvracení, velké žízni, nadměrnému močení, podrážděnosti, slabosti a ubývání na váze,“ vysvětluje Marek Antoš.
S adekvátní denní mírou příjmu „déčka“ kvalifikovaně pomůže lékárník.
V létě patnáct minut na slunci
Působením slunečního záření obyčejně dochází v pokožce k přirozené tvorbě vitamínu D v dostačující míře. Tímto způsobem se vitamínem D rozhodně nelze předávkovat. Ochranné krémy a opalovací prostředky množství vytvořeného vitamínu D snižují, stejně jako časté koupání, zahalování těla nebo vysušená pokožka u starších osob.
Mezi dostatečným sluněním a ochranou proti negativním vlivům slunečního záření je vždy třeba najít rozumnou hranici. „Pokud bychom se chtěli chránit před škodlivým vlivem UV záření a vystavovali se slunci pouze ráno a večer, kdy jsou paprsky méně silné, vitamín D tělu zrovna moc nedodáme. Lidský organismus potřebuje k vytváření vitamínu D především UVB záření, které se k nám při zatažené obloze vůbec nedostane. Intenzivní, ale krátké denní opalování na přímém slunci mezi desátou a šestnáctou hodinou po dobu patnácti minut je pro dostatečnou tvorbu vitamínu D ideálním řešením,“ uzavírá lékař.
Odborná spolupráce:
MUDr. Marek Antoš
Klinický biochemik, vystudoval obor všeobecné lékařství na 1. LF UK. Ve společnosti Synlab je jako zástupce vedoucí laboratoře odpovědný za finální kontrolu výsledků.