Vítězné Regionální potraviny se představí na Plzeňských farmářských trzích

12. 10. 2011

Sdílet

V sobotu se uskuteční další farmářské trhy v Plzni. Tradiční sortiment rozšíří vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2011 v Plzeňském kraji.  V sobotu 15. října 2011 se konají další Plzeňské farmářské trhy. Více o trhu: Plzeňské farmářské trhy Najdete na nich i vítězné regionální speciality. „V minulém roce byla zahájena spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní,…

V sobotu se uskuteční další farmářské trhy v Plzni. Tradiční sortiment rozšíří vítězové soutěže o nejlepší regionální potraviny roku 2011 v Plzeňském kraji. 

V sobotu 15. října 2011 se konají další Plzeňské farmářské trhy.

Najdete na nich i vítězné regionální speciality. „V minulém roce byla zahájena spolupráce s koordinátory soutěže o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji. Podstatou farmářských trhů je umožnit spotřebitelům nakupovat kvalitní, autentické a místně specifické potraviny. Proto se i v roce 2011 mohou návštěvníci Plzeňských farmářských trhů těšit na vítěze soutěže Regionální potravina roku 2011 v Plzeňském kraji,“ vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC, které trhy pořádá.

Na Plzeňských farmářských trzích se představí několik vítězů soutěže o Regionální potraviny Plzeňského kraje v roce 2011. V kategorii Mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna JOMA – Josef Martínek z Dolní Lhoty u Klatov s přírodním sýrem a kysaným mlékem. Masné výrobky představí vítěz této kategorie řeznictví a uzenářství Herejk. Prodávat bude mimo jiné vítězný „Přešínský špekáček“ a „Přešínskou klobásu“. Kategorii pečivo bude reprezentovat vítěz pekařství PEKO – Němečková. Porotu si získal Víkendový chléb, který je skutečně vynikající. Pivovar Purkmistr zvítězil v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Vítězný Purkmistr tmavý ležák 12° najdou návštěvníci farmářských trhů v restauraci Gondola, na jejímž nádvoří se Plzeňské farmářské trhy odehrávají. Soutěž v Plzeňském kraji organizuje Krajská agrární komora Plzeň ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví z.s.p.o. a Úhlavou o.p.s.

Na Plzeňských farmářských trzích pravidelně prodávají své výrobky i držitelé dalších certifikátů prokazujících místní původ – Originální produkt ze Šumavy (ZEFA Volary, uzenářství Šneberger…) a Místní výrobek ze západu Čech (Mikulášův med, Zámecký statek Újezd nade Mží…). „Plzeňské farmářské trhy jsou vyhlášené nabídkou těch nejkvalitnějších tuzemských potravin, proto není překvapením, že k nám jezdí i držitelé ocenění Regionální potravina z jiných krajů. Jedná se například o Horský statek Abertamy. V roce 2010 vítěz kategorie Mléčné výrobky s kozím sýrem Barbora (Karlovarský kraj). Nebo farma pana Ryšavého, která za svou kuchyňskou cibuli získala titul také v roce 2010 v kategorii Ovoce a zelenina (Ústecký kraj). Až ze Zlínského kraje cestuje farma ZPZ. Její Kořeněný pletenec – pařený sýr se stal v roce 2011 vítězem kategorie Sýry“, doplňuje Tomáš Popp.

Vynikajících potravin bude mnohem více

Kvalita a původ prodávaných potravin jsou pro organizátory Plzeňských farmářských trhů prvořadé. Na již čtrnáctém Plzeňském farmářském trhu v roce 2011 se představí opět prodejci kvalitních tuzemských potravin – zelináři z Litoměřicka, Moravy a Ústeckého kraje, pekaři z několika pekáren – pekaři z Dobřan, pekařství Rendl ze Sušice, pekárna a cukrárna Babiččiny dobroty z Berouna. Anděl Station upeče své vynikající koláče a prodávat bude také výrobky s certifikátem Fair Trade. Maso a uzeniny si budou moci návštěvníci zakoupit od mnoha uzenářů – Matějky z Letin, Dvořáka z Bělé na Radbuzou, Zacpala ze Stříbra. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček.

Vajíčka od slepic chovaných ve venkovních výbězích, nabídne pan Martínek z Osvračína. Hovězí maso v biokvalitě hledejte u stánku farmy Rudolec (Biodomů) a ekofarmy Jemnice (hovězí, jehněčí, vepřové). Uzeniny v biokvalitě najdete u stánku biofarmy Sasov. Kozí a kravské sýry bude možné zakoupit z farem Březí, ZPZ, z Horského statku Abertamy a biofarmy Slunečná. Jablka budou prodávat sady Nebílovy, ovocnářství Slaný a sady Vlkov nad Lesy. Čerstvé i balené mošty si bodu moci návštěvníci koupit ze Stvolenské moštárny, sadů Nebílovy a ovocnářství Slaný.

Opět se na trhu objeví pojízdný mlékomat pana Boháčka. Čerstvé ryby přiveze pstruhařství Mlýny a pan Krutina z Českého lesa. Nebude chybět ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávat se budou i čerstvé domácí těstoviny, vyráběné v Karlových Varech. Vynikající lahůdky také nabídnou Hradecké delikatesy (český česnek v oleji, marmelády…). Více informací o prodejcích najdete na www.plzensketrhy­.cz.

Vše o farmářských trzích najdete u nás:

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).