Vláknina potlačuje chuť na sladké, ale pozor na zácpu

30. 8. 2016

Sdílet

Vláknina je nezbytná pro fungování střev, podporuje vylučování a může pomoci i s hubnutím. Najdeme ji v některých potravinách nebo ji můžeme dodat tělu pomocí doplňků stravy. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vs. nerozpustná vláknina

Rozpustná vláknina:

  • Má schopnost absorbovat vodu, čímž zvětšuje svůj objem (nabobtná), což vede k pocitu nasycení.
  • Může být zdrojem energie.
  • Reguluje trávení tuků a sacharidů.
  • Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.
  • Např. Psyllium indická Dr. Popov (cena od 80 Kč/100 g).

Nerozpustná vláknina:

  • Zvětšuje objem obsahu ve střevech.
  • Zkracuje dobu, po kterou zůstává potrava ve střevech.
  • Podporuje vylučování: v tlustém střevě se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení.
  • Např. ve slupkách některého ovoce a zeleniny (jablka, rajčata apod.), ořeších, semenech a celozrnném pečivu.

Rozpustnou i nerozpustnou vlákninu obsahují například tyto produkty:

Vlákninu je potřeba zapít, jinak hrozí zácpa

Kdy je vhodné uvažovat o zvýšení příjmu vlákniny?

  • při zácpě nebo průjmu
  • při hemoroidech
  • v těhotenství
  • při redukci hmotnosti

Vláknina podporuje trávení, je výborná při detoxikaci a redukci hmotnosti. Pokud nebudete dostatečně pít, hrozí přesný opak – zácpa. „Vláknina na sebe váže vodu a nabobtná, důsledkem je pocit sytosti a nemáme proto pocit hladu,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z NATURHOUSE, a dodává, že je vhodné konzumovat vlákninu společně se zakysaným mléčným produktem. Například s bílým jogurtem. 

„Zakysané mléčné výrobky jsou probiotika a slouží k obnovení a udržení rovnováhy střevní mikroflóry. Vláknina jsou prebiotika, která slouží jako výživa právě pro správné střevní bakterie. Spojení obou zvyšuje účinek,“ doplňuje výživová poradkyně.

Nadbytek vlákniny se může projevit zácpou nebo průjmem, ale i špatným vstřebáváním vitaminů. Problém je, že česká strava je na vlákninu chudá. Samozřejmě se ale nic nemá přehánět. Čím pestřejší a pravidelnější stravu člověk má, tím lépe pro sebe činí.

Příčinou mnohých nemocí je jídlo. Uzdravte se. Vláknina se počítá mezi superpotraviny – tak se říká těm, které mají vysoký obsah látek prospěšných zdraví.

Najdeme ji v potravinách i v doplňcích stravy

Některé potraviny jsou na vlákninu bohaté. Jde zejména o ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné pečivo a quinou. Vlákninu obsahují rovněž tzv. zelené potraviny.

Odborná spolupráce:

Věra Burešová

výživová poradkyně NATURHOUSE

www.naturhouse-cz.cz

Pokud chcete její příjem zvýšit, můžete si ji zakoupit ve formě potravinových doplňků. Často se vyrábějí z jablek, která se předtím suší a drtí. V tekuté formě vlákninu obsahuje Imuregen V s vlákninou (cena okolo 600 Kč/270 kapslí) nebo Zlatá lněná vláknina (cena 70 Kč/300 g).

Podívejte se na deset nejprodávanějších produktů s vlákninou.

Vláknina potlačuje chuť na sladké

„Vláknina zabraňuje chutím na sladké, protože má nízký glykemický index, takže si ji můžete dát jako první pomoc při chuti na sladké. Lepší je samozřejmě pravidelné užívání. Proto ji v rámci metody NATURHOUSE doporučujeme užívat po obědě a večeři. Máme vysledováno, že je u našich klientů hojně rozšířeným zvykem dopřávat si sladkou tečku po obědě, někdy i po večeři. Naše vláknina FIBROKI je jemně nasládlá po jablkách, voní skořicí, navíc obsahuje důležité minerální látky, proto ji doporučujeme nejen klientům v redukční fázi, ale vlastně všem,“ vysvětluje Věra Burešová.

TIP: Quinoa s pečenou zeleninou a sýrem

Suroviny na 4 porce:

  • 125 g quinoy (za sucha)
  • 1 cuketa
  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • 8 rajčat
  • 2 ks fenyklu
  • 100 g tvrdého sýru (eidam)
  • 4 stroužky česneku

Postup:

Zeleninu nakrájejte na větší kousky, promíchejte v míse a vysypejte na plech vyložený pečicím papírem.Posypte kořením, bylinkami dle chuti a pokrájeným česnekem. Pokapejte olivovým olejem a dejte cca na 30 min. do horkovzdušné trouby.

Quinou propláchněte horkou vodou, aby ztratila hořkost, a zalijte vodou tak, aby byla v hrnci potopená. Vařte 15 min. v osolené vodě a poté hrnec přikryjte utěrkou a nechte quinou „dojít“ pod pokličkou tak, aby absorbovala všechnu přebytečnou vodu. Poté načechrejte vidličkou, promíchejte se zeleninou a posypte nastrouhaným sýrem.

Výživové hodnoty na jednu porci:

  • 367 kcal
  • Bílkoviny: 33,4 %
  • Sacharidy: 45,3 %
  • Tuky: 21,3 %

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).