Hlavní navigace

Léky si raději kupte v kamenné lékárně. Odborník vysvětluje proč

16. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pro léky choďte raději do kamenných lékáren, a to i když je řeč o těch volně prodejných. Lékárníci vám totiž na rozdíl od e-shopu zvládnou poradit a vyřešit i případné kontraindikace nebo nežádoucí účinky.

„K nákupu volně prodejných léčivých přípravků a potravních doplňků doporučuji volit lékárny, kde je velkou výhodou odborně vzdělaný personál, ochotný poradit v případě dotazů. Pokud potřebujeme koupit potravní doplňky, můžeme využít také nabídky důvěryhodných internetových obchodů,“ říká Marek Lžičař, lékárník a vedoucí konzultačního centra pro lékové interakce FN u sv. Anny v Brně.

V lékárně musí umět poradit

Pokud přemýšlíte, jak poznat dobrou lékárnu, je to jednoduché. Choďte tam, kde se cítíte dobře a máte pocit, že vám personál umí poradit. „Kamennou lékárnu je vhodné volit podle ochoty personálu vysvětlit vše potřebné ohledně léčby, dávkování, nežádoucích účinků požadovaného léku a vhodnosti kombinace s chronicky užívanými léky,“ radí lékárník. A dodává ještě něco. „Také spotřebitel musí však být zodpovědný a informovat lékárníka o veškerých lécích na předpis i volně prodejných přípravcích, které v současnosti užívá, a svém zdravotním stavu.“

Volně prodejné léky vs. doplňky 

Volně prodejné léčivé přípravky jsou léky. Před uvedením na trh procházejí registračním řízením, kdy je hodnocena jakost, bezpečnost a účinnost ve vymezených léčebných a preventivních indikacích. Naproti tomu doplňky stravy jsou vlastně potraviny, které mají za cíl doplnit běžnou stravu o další množství vitamínů, minerálů, či další látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem.

Jak poznat dobrý e-shop

Internetové obchody často zákazníky lákají na nižší cenu a také na dostupnost přípravků. Chybí ale zmíněná možnost konzultací, infolinku nebo online poradnu nabízí jen některé e-shopy. Právě to, zda obchod nabízí i tyto komunikační kanály pro konzultace a jak rychle reaguje na dotazy, je přitom důležitým ukazatelem odbornosti. 

Kromě tohoto Lžičař doporučuje všímat si toho, zda jsou online lékárna nebo e-shop provozované renomovanou kamennou lékárnou a jestli jsou certifikované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Co zvládnete doma a kdy už vyrazit k lékaři? S horečkou počkejte, u potíží se srdcem neváhejte Přečtěte si také:

Co zvládnete doma a kdy už vyrazit k lékaři? S horečkou počkejte, u potíží se srdcem neváhejte

Co musíte lékárníkovi říct

Pokud máte jakékoliv nejasnosti ohledně léku, je určitě namístě vyrazit raději do kamenné lékárny. „Důležité je sdělit lékárníkovi, pro koho je požadovaný přípravek, na jaké potíže a jak dlouho a v jaké intenzitě potíže trvají. Dále se pak lékárník většinou dotáže na další dlouhodobě užívané léky, aby se předešlo případnému ovlivnění stávající léčby novým přípravkem. Následně doporučí správné dávkování a vyhodnotí, kdy je lépe navštívit lékaře místo pokusu o samoléčbu,“ popisuje Lžičař, jak by měla taková návštěva lékárny vypadat.

Při užívání volně prodejných léčivých přípravků se vždy řiďte informacemi v příbalovém letáku a tím, co vám doporučil právě lékárník. „Důležité je zodpovědně monitorovat svůj zdravotní stav a v případě, že se nelepší v časovém horizontu uvedeném v příbalové informaci, či se dokonce zhoršuje, neprodleně vyhledat lékaře,“ radí Lžičař.

Jak na nežádoucí účinky

A jak si poradit s případnými nežádoucími účinky? „Některé nežádoucí účinky jsou očekávané a není nutné kvůli nim přerušit hned léčbu. Nejčastěji jsou to: únava, ospalost, suchost v ústech, nevolnost, průjem, zácpa a podobně. Často při delší době užívání spontánně zmizí,“ říká lékárník.

Kam volat, když máte zdravotní potíže a nevíte, jestli to je na praktika, či záchranku Přečtěte si také:

Kam volat, když máte zdravotní potíže a nevíte, jestli to je na praktika, či záchranku

Pokud by ale nežádoucí účinky zásadním způsobem omezovaly běžný život pacienta, lze se s lékařem domluvit na změně léčby. V případě závažných nebo život ohrožujících nežádoucích účinků kontaktujte okamžitě záchrannou zdravotnickou službu.

„V příbalovém letáku pacient nalezne dosud známé nežádoucí účinky, včetně frekvence výskytu. V případě, že by se vyskytl nežádoucí účinek, který dosud nebyl popsán, je vhodné po domluvě s lékařem nahlásit tento neočekávaný nežádoucí účinek přímo na SÚKL,“ dodává ještě odborník.

Nosíte prošlé léky do lékárny?

Jak přípravky skladovat?

Přestože nejsou volně prodejné léčivé přípravky vázané na lékařský předpis, pořád jde o vysoce účinné léky, které mohou při nesprávném užití vyvolat komplikace. Proto je důležité je vždy skladovat mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Je také potřeba je správně uchovávat v originálním balení – obecně na suchém, chladném a tmavém místě. Některé přípravky vyžadují skladování v chladničce, na což vždy upozorňuje příbalová informace.

Galerie: Jak vypadaly léky v minulosti

A co s léky, které nevyužijeme?

Dále se nesmí užívat přípravky po uplynutí doby použitelnosti. „Léky s prošlou dobou expirace patří do lékárny k likvidaci. Rozhodně nepatří do běžného komunálního odpadu, je potřeba je likvidovat speciálním způsobem ve spalovně. V lékárnách prošlé nebo nevyužité léky shromažďujeme do speciálních nádob, ve kterých se pak převáží k likvidaci,“ přibližuje Lžičař.

Při vyhození do běžného odpadu hrozí, že se léky při skládkování dostanou do spodních vod a kontaminují životní prostředí.

„Do lékáren k likvidaci patří po použití také předplněné injekce na ředění krve. Pokud vám zůstanou nevyužité léky, můžete je rovněž vrátit k likvidaci do lékárny,“ dodává lékárník s tím, že se nemusíte bát, že byste sami dostali léky, které už měl někdo jiný předtím doma. Jednou vydané léky totiž není možné použít znovu pro dalšího pacienta.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).