Jogurt vzniká prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí či jejich směsí jogurtovou kulturou. Aby výrobce na obal mohl napsat „jogurt“, výrobek musí zároveň obsahovat minimálně deset miliónů živých mikroorganismů v jednom gramu na konci doby spotřeby.
Asi netřeba dlouze připomínat, jak přínosné jsou pro náš organismus, jak dokážou obohacovat naši střevní flóru, jak spolupůsobí coby prevence onemocnění tlustého střeva, snižují hladinu cholesterolu a zabraňují střevní infekci. Ani není státním tajemstvím, že obsahují mléčný tuk, vápník, fosfor, řadu vitamínů B, vitamin A i magnesium.
Chytrý nákup: Jak poznat dobrý jogurt
Historie jogurtů je tisíce let stará
Prapředek dnešního jogurtu vznikl pravděpodobně na Blízkém Východě ve vaku z kozí kůže, v němž se přepravovalo mléko. K nám se tato potravina dostala z Bulharska, které bylo až do konce 19. století pod nadvládou Turků. Nejstarší písemná zmínka o jogurtu je připisována římskému spisovateli Pliniovi staršímu. Ten ve svých zápiscích poznamenává, že některé „barbarské kmeny uměly zahustit mléko na příjemně kyselou hmotu“. Důkazy o existenci kysaných mléčných výrobků sahají až do 3. tisíciletí před naším letopočtem. Dneska už ale nikde nemusíte shánět kozí kůži, abyste si připravili vlastní domácí jogurt.
Výroba domácího jogurtu
Potřebujeme:
- 600 ml čerstvého polotučného nebo tučného mléka (ne trvanlivé)
- 175–200 g bílého jogurtu s živými kulturami
- 1 lžička cukru
- sušené mléko
- ovoce či jiné přísady na případné dochucení
1. Vlijeme mléko do rendlíku a uvedeme do varu. Odstavíme nádobu z ohně a necháme mléko vychladnout na 45 °C.
2. V případě, že nemáte teploměr, vyzkoušejte teplotu prstem – mléko by mělo být o něco teplejší, než je pro kůži příjemné. Přelijte mléko do středně velké sterilizované misky.
3. Nyní je čas všlehat do mléka živý jogurt, můžeme osladit cukrem. Jogurt poté není tak kyselý, ale sladký také není. Zakryjte misku čistou potravinářskou fólií a zabalte do několika vrstev utěrek. Pak ji ponechte stát na teplém místě cca 10 hodin, nebo dokud neztuhne.
4. Hotový jogurt potom přendejte do čisté nádoby nebo do skleniček.
5. Jednoduchý dezert můžete připravit tak, že do přírodního jogurtu vmícháte dle chuti libovolné přísady, například ovoce.
6. Poté vložte do ledničky a pak už si jen vychutnávejte pravý domácí a poctivý jogurt.
Když vyrobíte první dávku, můžete si z ní část uschovat jako zákvas pro dávku příští. Vyrobený jogurt se může v chladničce uchovávat 4–5 dní. Pro hustší jogurt použijeme trochu sušeného mléka, které rozpustíme v mléce před přidáním zákvasu.
Zdroj: TZ Mlékárna Valašské Meziříčí