Hlavní navigace

Na aplikaci v mobilu, která pozná melanom, začala přispívat první pojišťovna

12. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Maligní melanom patří mezi nejčastější nádorová onemocnění. Prevence a diagnostika v co nejranější fázi jsou klíčové. S tím může velmi dobře pomoci i umělá inteligence. Konkrétně v podobě aplikace SkinVision, která podle fotky znaménka dokáže až s pětadevadesátiprocentní přesností rakovinu kůže rozpoznat. Nyní její použití začala hradit první zdravotní pojišťovna.

Nádorové onemocnění kůže má v osobní anamnéze už více než 40 tisíc Čechů. Ročně lékaři diagnostikují 3500 melanomů. Mezi muži jde o osmý nejčastější typ nádoru, u žen pak dokonce o pátý. A více než čtyři stovky lidí na toto onemocnění ročně umírají. 

Jde přitom o nemoc, u které existuje prevence a, a to především, kterou je většinou možné odhalit včas. Stačí se chránit před slunečním zářením, pravidelně si kontrolovat znaménka a ta podezřelá si nechat prohlédnout u dermatologa.

Česko má stále rezervy 

„Česká republika je sice poměrně úspěšná při včasném záchytu onemocnění, nicméně i 62 procent zachycených melanomů ve stadiu I, tedy s nejlepší prognózou, ukazuje, že máme stále rezervy. Zhruba 13 procent onemocnění je totiž zachyceno příliš pozdě. A právě tady je velký prostor pro pokročilé nástroje využívající umělou inteligenci. Ty mají potenciál působit také mezi lidmi, kteří aktivně lékařské prohlídky nevyhledávají, ale zkontrolovat si znaménko – třeba i dalším rodinným příslušníkem – pomocí aplikace pro ně překážku nepředstavuje,“ objasňuje profesor Petr Arenberger z FN Královské Vinohrady.

Citlivost aplikace je 95 procent

Kdo nemá čas nebo možnost si dojít k lékaři, může v dnešní době využít techniku: například aplikace, které s hodnocením znamének pomůžou. Například SkinVision, kterou podle svých slov používá i Arenberger už několik let.

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka Přečtěte si také:

Jakmile skončí léto, je nejlepší čas na kontrolu znamének, nabádá dermatoložka

„Aplikace dokáže rozpoznat příznaky nejběžnějších typů rakoviny kůže s citlivostí cca 95 procent. Stačí si ji stáhnout do telefonu, pomocí kamery vyfotit znaménko a nechat si vyhodnotit míru jeho rizikovosti,“ říká Ondřej Svoboda, CEO Dr. Digital a partner SkinVision pro ČR.

„Pokud bude potenciálně nebezpečné, pošle vám o tom aplikace informaci s doporučením na neprodlenou návštěvu dermatologa, kterou vám na vyžádání pomůžeme zajistit v co nejkratším termínu.“ Podezřelé znaménko také podle fotografie zhodnotí i dermatolog, čímž se sníží falešná pozitivita nálezů.

Aplikace umí vytvořit „mapu těla“

Aplikace je ke stažení za 49,99 eura (asi 1250 Kč). Vzhledem k významu prevence tohoto onemocnění se jako první pojišťovna rozhodla svým klientům její používání proplácet v rámci fondu prevence Oborová zdravotní pojišťovna (OZP).

Konkrétní návod, jak na to, uvádí pojišťovna na svém webu. Aplikace je k dispozici v češtině a celý proces stažení včetně žádosti o proplacení účtenky by podle OZP neměl zabrat déle než pět až sedm minut.

Dermatoložka Arenbergerová: Slunce je dokonalá věc, ale chránit se musíme. Mazejte se od dubna do října
Dermatoložka Arenbergerová: Slunce je dokonalá věc, ale chránit se musíme. Mazejte se od dubna do října
0:00/

„Lidé stále častěji kontaktují lékaře z důvodu vyšetření znamének a počet vyšetření indikovaných lékařem tak strmě stoupá. Ročně jich přibývá minimálně 50 procent. To je dobrá zpráva, protože prevence je nejen u rakoviny kůže naprosto klíčová,“ popisuje situaci doktorka Jitka Vojtová, zdravotní ředitelka OZP.

Důležité je kontrolovat znaménka pravidelně a dlouhodobě. Počet odeslaných fotografií a tím i zkontrolovaných znamének není nijak omezený, takže si můžete vytvořit jakousi „mapu těla“ a sledovat změny na kůži v průběhu času. Kromě toho vám aplikace doporučí, jak kůži chránit a pečovat o ni.

O tom, zda by měli aplikaci zdarma k dispozici i pojištěnci dalších pojišťoven, se zatím neuvažuje. Podle Svobody navázala firma exkluzivní spolupráci jen s OZP.

Necháváte si kontrolovat znaménka?

Melanom mají nejčastěji senioři

Výskyt maligního melanomu v evropských zemích meziročně narůstá přibližně o 3 až 7 procent. Zvyšující se počet pacientů s kožními nádory podle odborníků souvisí s několika faktory: tenčí ozónovou vrstvou, stárnoucí populací, kdy s věkem přibývá změn na kůži, i s životním stylem, kdy lidé tráví více času na sluníčku například při sportu.

Nejvyšší výskyt melanomů pozorují lékaři u pacientů ve věku cca 67–70 let, ale ani mladší ročníky zdaleka nejsou mimo nebezpečí. Cca 35 procent nových onemocnění a 18 procent úmrtí na melanom se týká lidí do 60 let věku. 

„Přestože je pětileté relativní přežití u klinického stadia I téměř 100 procent a u stadia II je to cca 70 procent, u stadia III to kleslo na 57 procent a u stadia IV pouze na 21 procent,“ přibližuje dermatolog.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).